Kinda kan bli så mycket bättre

Nedläggning av Kindagårds kafé, flyttröra kring Lärcentrum, ny skola i Rimforsa och stängning av tillagningsköket i Horn. Kindavänstern sammanfattar vad den styrande koalitionen (S, L och C) åstadkommit under ett drygt år sedan valet.

Debatt2019-12-31 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under valrörelsen blossade frågan om nedläggning av Kindagårds kafé upp. Kaféet var samlingspunkt för äldre och drevs av Kindas LSS-verksamhet – en win-winlösning som lyfte två utsatta grupper. Det här blev en genant historia där medborgarna uppfattade att styrande politiker var tondöva och inte lyssnade.

Kindavänstern gick till val på att öppna Kindagårds kafé och behålla seniorverksamheten. Kindavänsterns Johanna Heinemann och Åselill Gighorn i vård- och omsorgsnämnden har verkligen försökt men tyvärr mött massivt motstånd, både från koalitionen och inte minst från M och SD. Inser man inte att kaféet och seniorverksamheten bidrar till att äldre får ett värdigt och mindre ensamt liv? När livet har en mening håller sig många pigga längre och blir mindre beroende av äldreomsorgen.

Nästa magplask i Kindapolitiken kom med ett förhastat förslag om att flytta Lärcentrum till Kindagårds seniorboende. I Lärcentrums lokaler inryms vuxenutbildning, insatser för arbetslösa, flyktingmottagande och integrationsverksamhet. Förslaget var bristfälligt och inte förankrat hos berörda fastighetsägare, inte ens hos Kindahus. Ändå ville den styrande koalitionen tillsammans med M och SD gå till beslut. Som väl var lyckades vänstern stoppa flytten som nu ska utredas ordentligt.

Rimforsa fortsätter växa och det är bra. Närheten till Mjärdevi och Universitetet gör Rimforsa attraktivt för dem som vill bo sjönära och en bit från Linköping. Vi är över partigränserna överens om att bygga en ny skola i Rimforsa i anslutning till idrottshallen på Hackel för att nyttja redan gjorda investeringar.

Den framåtanda kommunen visar i Rimforsa gäller tyvärr inte andra delar av Kinda. Liksom Rimforsa orienterar mot Linköping sträcker Horn i söder sina armar mot Vimmerby. Men i Horn har koalitionen tillsammans med M och SD valt att strama åt. Tillagningsköket på Stångågården har stängts. Detaljplaner för bostadsbygge vid Åsunden dras i långbänk och skjuts på framtiden. Kindavänstern delar Hornbornas oro över utvecklingen.

Hela Kinda ska leva. Då ska Rimforsa växa och utvecklas. Samtidigt är Kisa fortsatt kommunens centrum. Vår ambition är ett attraktivare Kisa i samband med byggandet av ny vårdcentral. Nu måste alla partier trycka på Region Östergötland så vi snarast får ett beslut om vårdcentralen. Väl utbyggd kollektivtrafik krävs för att nå klimatmål och för att stimulera mindre orter och landsbygd. Kollektivtrafiken är liksom vårdcentralen en regionfråga. Kindas politiker måste agera kraftfullt för att Kindaborna ska kunna ta sig till och från jobb, skola och hem. I Horn är Regionens bristfälliga samarbete med Kalmar länstrafik för en fungerande trafik till Vimmerby en viktig fråga.