Kärleken till Liverpool för familjen samman

Fotbollen i allmänhet och Liverpool FC i synnerhet är ett gemensamt intresse som för Johan Stejdahl från Mariannelund samman med brodern Mathias och sönerna Erik, Gustav och Oskar.

Fr.v: Johan, Mathias, Erik, Oskar och Gustav Stejdahl samt Philip Kennmark under en rundtur på Liverpools hemmaarena Anfield Road.

Fr.v: Johan, Mathias, Erik, Oskar och Gustav Stejdahl samt Philip Kennmark under en rundtur på Liverpools hemmaarena Anfield Road.

Foto: Privat

Familj2020-01-03 10:00

I dagens samhälle är det inte alltid självklart att man umgås över generationer inom familjen. Olika intressen kan vara en bakomliggande orsak, men i familjen Stejdahl från Mariannelund har man samlats kring ett gemensamt intresse. För fotbollen i stort och särskilt klubben Liverpool FC.

Hur föddes intresset och supporterskapet kring Liverpool för dig?

– Jag och brorsan Mathias fattade tycke för laget på 1970-talet. Vi såg matcher på Tipsextra och fastnade som många andra för stjärnor som Kevin Keegan och Kenny Dalglish. På den tiden vann klubben en rad ligatitlar i England och blev flera gånger bäst i Europa genom att ta hem Europacupen. Sedan var man fast, säger Johan Stejdahl som fört över intresset och kärleken för Liverpool till sina söner också.

– Erik, Oskar och Gustav har nästan blivit ännu större supporters än mig genom åren. När vi samlas hemma och ser matcher på TV tillsammans kan frun Ida tycka att det blir lite jobbigt ibland när vi blir lite högljudda och undra om vi inte kan lugna ner oss lite. Det är kul att ha det här intresset att dela med grabbarna, säger Johan Stejdahl.

Att just den engelska fotbollen ligger svenska folket extra varmt om hjärtat beror på att för 50 år sedan började SVT visa engelsk ligafotboll i programmet Tipsextra på lördagseftermiddagar på vinterhalvåret. Traditionen har hållit i sig även om rättigheterna att visa matcherna skiftat mellan kanaler flera gånger. På så vis har många svenskar fått sina egna personliga favoriter både vad det gäller lag och spelare i den engelska ligafotbollen.

På senare år har det även blivit allt vanligare att många reser över till England och ser matcher på plats. Johan Stejdahl har själv besökt Liverpool och sett matcher på Anfield Road vid ett flertal tillfällen.

– Det är fem eller sex gånger som jag har varit över. En gång med hela familjen och några gånger till har en eller alla söner varit med. Vi var över nyligen och såg matcherna mot både Napoli i Champions League och Brighton i ligan. Det bjöds väl inte på något skönspel den här gången, men det är ändå alltid mäktigt att se matcherna tillsammans med 54 000 åskådare på läktarna, säger Johan som hade sällskap av brodern Mathias samt sönerna Erik, Gustav och Oskar samt deras kompis Philip Kennmark den här gången.

Vad är tjusningen med att besöka Liverpool?

– Liverpool som stad är väldigt mysig med mycket sevärdheter. Det finns museum med Beatles och staden är fylld av platser med anknytning till bandet och medlemmarna. Sedan finns det ett rikt utbud av mat och dryck att ta del av, säger Johan Stejdahl.

Det är  30 år sedan Liverpool tog sin senaste ligatitel. Klubben vann dock Champions League 2019 och har ryckt åt sig en ledning i ligan och är på god väg att kunna ta en efterlängtad titel igen.

– Både jag och grabbarna har varit med om många tunga år som supporter, men nu verkar det ha vänt. De är på god väg mot ligatiteln, men jag vågar inte ta ut något i förskott, säger han.

Vad är det som gör laget så bra nu?

– Den mest avgörande faktorn är att Jürgen Klopp kom in som manager för fyra år sedan. Han har byggt upp ett lag genom att hitta de rätta talangerna och gjort dem till stjärnor. Han verkar ställa stora krav på spelarna, men ser samtidigt till att alla känner sig delaktiga och är som en stor familj, säger Johan Stejdahl.

Under besöket i Liverpool träffade Erik, Gustav och Oskar Stejdahl klubbikonen Jamie Carragher som numera är expert i TV.
Under besöket i Liverpool träffade Erik, Gustav och Oskar Stejdahl klubbikonen Jamie Carragher som numera är expert i TV.
Liverpool FC

Grundad: 3 juni 1892.

Smeknamn: The Reds.

Hemmaarena; Anfield Road (publikkapacitet 54 074).

Meriter: 18 ligatitlar i England, FA-Cupmästare 7 gånger, 8 vinster i ligacupen, 6 vinster i Europacupen/Champions Leauge, 3 titlar i Uefa-cupen.

Kända spelare genom åren: Kevin Keegan, Kenny Dalglish, Ian Rush, Alan Hansen, Bruce Grobbelaar, Steven Gerrard, Robbie Fowler, Michael Owen och Jamie Carragher.

Källa: Wikipedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!