Kärleken förde Dave till Mariannelund

Han växte upp i USA men har format sitt liv i Mariannelund med sin familj. Här har han bildat ett eget skivbolag för att ge ut sin egen musik. I somras släppte Dave Rosewood sin första singel och nu ger hans band ut en egen skiva.

Dave Rosewood jobbar på Ingatorpsskolan och som trubadur.

Dave Rosewood jobbar på Ingatorpsskolan och som trubadur.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2018-11-14 08:00

Dave Rosewood växte upp i Ozark Mountains, USA.

– Det liknar Småland väldigt mycket. Det är väldigt mycket skog och sten, så jag känner mig väldigt hemma här i Småland, säger han.

Att Dave Rosewood gillar country märks. Han sticker han ut med sin klassiska stil – stor cowboyhatt, rödrutig skjorta och blå jeans.

Musik har alltid haft en stor betydelse i hans liv och i hans familj. Under uppväxten influerades han av den musik han omgavs av, såsom blues, bluegrass, country och gospel.

Musikintresset fick honom att börja spela både gitarr, munspel och piano.

– Jag lärde mig spela själv. Pappa spelade gitarr och munspel. Min första gitarr var pappas, beskriver han.

I samma takt som han lärde sig hantera instrumenten började han också skriva egen musik.

Musik, som nu andra kan ta del av, bland annat på Spotify. I somras släppte han sin första singel ”Blowin' Round”. Den senaste släpptes så sent som för tre veckor sedan.

Dave Rosewood beskriver sin musik som country influerad av rock, bluegrass, blues, country, gospel och rock och ser sig som ganska mycket "allätare" när det gäller musik han själv lyssnar på.

– Jag lyssnar på massa olika musik, säger han.

– Jag har gillat Jan Johansens musik i tio års tid. Likaså lyssnar jag gärna på Cornelis Wreeswijk, säger han.

Han har sedan han flyttade till Sverige kämpat för att lära sig svenska och pratar numera flytande. Att han kommit in i språket gör också att han kunnat ta sig till de svenska vis- och låttexterna på ett annat vis.

– Nu när jag förstår texterna är det ännu roligare, säger han.

Han tycker själv att texter är oerhört viktiga vilket genomsyrar hans eget skapande. Hans egna texter handlar mycket om hans egen livserfarenhet, om upplevelser i livet och inte minst om människor han träffat, som på olika vis gett avtryck.

Dave har rest en hel del och har spelat sin musik både i New York och i Tokyo. Han har sin egen repertoar men kör även covers som trubadur.

I Mariannelund, Kråkshult och Hjältevad har han hittat andra musikintresserade och tillsammans har de bildat ett band som går under hans namn.

Bandet består av Roger Olofsson, bas, Björn Holm, gitarr och Monica Paulsson på trummor.

– Vi började spela ihop inför "Sommar i parken". Vi fick frågan och samlade ihop ett band, säger han.

Kemin funkade mellan bandmedlemmarna och därefter har de fortsatt att spela tillsammans, bland annat vid Stadsfesten i Eksjö i augusti, som är en av de största festivalerna i Småland.

Bandet har spelat in en ny skiva och releaseparty för den blir det i folkhögskolans aula i Mariannelund den 17 november.

– Min musik blir bättre tillsammans med bandet, fastslår han.

Det var kärleken som förde Dave över Atlanten till Sverige.

– Min fru har släkt i USA. Jag var dräng hos hennes "gammelmoster" och vi träffades när Anna kom på besök efter gymnasiet. Då fanns ingen kemi. Hennes gammelmoster pratade gott om mig till Anna i tio års tid och en dag skickade jag ett mejl till henne, berättar han.

Resten är liksom historia. Tycke uppstod och de inledde ett långdistansförhållande.

– När hon kom över bestämde vi att vi skulle gifta oss. Nu har vi varit gifta i elva år och har två barn. Gammelmoster hade en bra känsla för äktenskapstycke, säger han.

Vid stadsfesten deltog Dave och hans band.
Vid stadsfesten deltog Dave och hans band.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!