"Känns som ett beslut för livet"

Högskole- eller yrkesförberedande, samhälle eller natur, Vimmerby eller Linköping. På fredag ska Kindas niondeklassare ha gjort sitt gymnasieval.

Eleverna Johanna Sandberg, Ihra Johansson och Isabella Petersson har sett fram emot gymnasievalet länge. "Vi har gått på den här skolan sedan årskurs fyra, så nu vill man vidare", säger de.

Eleverna Johanna Sandberg, Ihra Johansson och Isabella Petersson har sett fram emot gymnasievalet länge. "Vi har gått på den här skolan sedan årskurs fyra, så nu vill man vidare", säger de.

Foto: Dennis Petersson

KINDA2019-02-13 08:00

– Det blir ett väldigt stort val i och med att man ska hålla på med det under ganska lång tid framöver. Det känns som ett beslut för livet, ett beslut där man väljer sin framtid. Det är svårt att som 15-åring vara helt förberedd men det gäller att tänka och fundera långt i förväg, menar kompisarna Julia Lindell och Jennifer Kajerlöv som går i nian på Värgårdsskolan.

Vi lyckas fånga de båda niondeklassarna bara minuter innan de ska göra sitt gymnasieval. Båda två är beslutsamma och säkra på sin sak, och har varit det ganska länge. Nu är de ivriga på att lämna sina val till studie- och yrkesvägledaren Eva-Maria Monell.

– Jag har nästan varit säker från början på vilken utbildning jag vill gå. Jag vill bli barnmorska, så jag tänker söka vård- och omsorgsprogrammet på Birgittaskolan i Linköping. Det ska bli skönt att få det gjort, säger Julia Lindell och Jennifer Kajerlöv fortsätter:

– Lastbilschaufför har jag velat bli under en ganska lång tid. Jag har velat lite fram och tillbaka, men nu är det spikat och jag tänker söka till gymnasiet i Hultsfred. Nu är jag taggad och vill bara få besked ifall jag kommer in eller inte.

För studie- och yrkesvägledare Eva-Maria Monell är det hektiska tider som råder, med många frågvisa och nervösa elever. Totalt är det cirka 120 niondeklassare som ska göra sina val. Större delen av dem lär, efter sommarlovet, hamna i Linköping, och till viss del också Vimmerby och Hultsfred. De mest populära programmen förra året var fordons-, natur-, samhälls- och teknikprogrammet.

– Något man ofta pratar om är att eleverna nu för tiden till större del väljer högskoleförberedande, men så är det inte för oss här i Kinda. Förra året var det 51 stycken som valde yrkesförberedande och 49 som valde högskoleförberedande, och jag tror på en liknande fördelning i år, säger studie- och yrkesvägledaren och fortsätter:

– Jag tror att det beror på att vi har många egenföretagare och entreprenörer här i kommunen. Många bra förebilder för våra elever.

Under sin skoltid på Värgårdsskolan får eleverna mängder av möjligheter att möta och få inspiration från arbetslivet. Förutom praktik och föreläsningar arrangeras också en så kallad yrkesbuffé, något som Eva-Maria Monell tror är viktigt för det stundande gymnasievalet.

– Mitt mål är ju att ge dem information och verktyg för att de själva ska kunna göra valet. Gymnasievalet är viktigt, men inte livsavgörande på något sätt, avslutar hon.

"Det är ett viktigt val, men inte livsavgörande på något sätt", menar studie- och yrkesvägledaren Eva-Maria Monell.
"Det är ett viktigt val, men inte livsavgörande på något sätt", menar studie- och yrkesvägledaren Eva-Maria Monell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!