Efter att Robert Lloyd Schellenbergs fängelsedom i måndags plötsligt omvandlats till ett dödsstraff kallade premiärminister Justin Trudeau dödsdomen godtycklig, och landet har varnat sina medborgare för risken för fler godtyckliga tillämpningar av lagen i Kina. Den kanadensiska regeringen nu bett Kina att benåda Schellenberg.

Vi har redan pratat med Kinas ambassadör och krävt benådning, säger den kanadensiske utrikesministern Chrystia Freeland, som även påminde om sitt lands starka motstånd mot dödsstraff, enligt AFP.
Vi anser att det är inhumant och olämpligt, och var och när som helst en kanadensisk medborgare riskerar dödsstraff protesterar vi.

Kina har kontrat med att varna sina medborgare för att ta det försiktigt när de reser i Kanada, och en talesperson vid det kinesiska utrikesdepartementet kallade på tisdagen Trudeaus uttalande oansvarigt.

Vi uppmanar Kanada att respektera rättsstatsprincipen, Kinas rättsliga suveränitet, att rätta sina misstag och sluta göra så oansvariga uttalanden, säger talespersonen Hua Chunying.

Dödsdomen och det nya ordkriget ska ses mot bakgrund av ökade diplomatiska spänningar mellan Kina och Kanada. Kinas regering har fördömt att Huaweichefen Meng Wanzhou greps i december i Kanada på begäran av USA. Kina har i sin tur gripit två kanadensare misstänkta för att ha äventyrat landets säkerhet, men gripandet ses av många som en hämnd för att Wanzhou frihetsberövades.