SMHI: Risk för stora mängder regn

Kraftiga regn- och åskskurar väntas över länet under onsdagseftermiddagen och kvällen.

VIMMERBY2019-05-22 18:05

Som du nog märkt har det dragit in ett rejält högtryck över länet och många har njutit av sommarvärmen under onsdagen. Men till onsdagseftermiddagen och kvällen kommer förhållanden att bytas. Radikalt. Enligt SMHI väntas "Kraftiga regn- och åskskurar som kan ge stora mängder på kort tid, över 35 mm på tre timmar." Främst i de östra delarna av Jönköpings län och östra delen av Kronoborgs län. Så mycket nederbörd på så kort tid är rejäla påfrestningar på dagvattensystemen.

SMHI uppger också att osäkerheten i väderutvecklingen är stor. SMHI är tydliga med att en risk inte är en varning, som kan klassas i olika grader. Risk används vid större osäkerheter i väderutvecklingen. Om osäkerheten i prognosen minskar kan en risk övergå i en varning.

Definition för Risk stora regnmängder:

Det finns en risk för stora regnmängder som kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag. Risk för översvämmade vägar. Osäkerheten i väderutvecklingen är dock stor. Om prognoserna blir säkrare kan den ersättas av en varning.

Källa SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!