SkogsÀgare fÄr 100 miljoner kronor

2 020 medlemmar fördelade pÄ 1 300 fastigheter i Vimmerbys skogsbruksomrÄde av Södra, fÄr dela pÄ 100 miljoner kronor i utdelning i Är. Det handlar om den största utdelningen nÄgonsin.

257 personer deltog i Södras Ärsmöte i Vimmerby.

257 personer deltog i Södras Ärsmöte i Vimmerby.

Foto: Mats Nilsson

Vimmerby2019-03-19 21:00

– Det Ă€r en rekordvinst. Det har aldrig gĂ„tt sĂ„ bra och har aldrig varit sĂ„ stor utdelning som det Ă€r nu. I Vimmerby skogsbruksomrĂ„de Ă€r det nĂ€stan 100 miljoner i utdelning. Det Ă€r i genomsnitt 72 000 kronor per fastighet. Det Ă€r mer Ă€n dubbelt mot innan, sĂ€ger ordföranden Magnus Johansson.

– Det Ă€r inte mĂ„nga företag i den hĂ€r regionen som tjĂ€nar 100 miljoner. De hĂ€r pengarna gĂ„r rakt in i de hĂ€r bygderna och ingen annanstans. Det Ă€r landsbygdsutveckling, sĂ€ger Magnus Johansson.

Han delgav siffrorna till de 257 medlemmar som samlats till Ärsmötet pÄ StadsmÀstargÄrden i Vimmerby i mÄndags kvÀll. Mitt i glÀdjeyran vÀcker granbarkborren dock stor oro. Det Àr brÄttom att fÄ ut angripet virke, menar Magnus Johansson.

– I vĂ„rt skogsbruksomrĂ„de har granbarkborren skadat en kubikmeter per hektar i snitt. Det innebĂ€r 130 000 till 140 000 kubik bara i det hĂ€r omrĂ„det sedan i höstas. Hela Vimmerbys omrĂ„de Ă€r omstĂ€llt nu. Alla maskiner gĂ„r bara för att rĂ€dda virkesvĂ€rdet.

Han uppmanar markÀgarna att gÄ ut ut i skogarna och leta efter angrepp.

– Det Ă€r plock och sök.

Magnus Johansson sÀger att alla prognoser visar pÄ ett fortsatt bekymmersamt lÀge.

– Det kommer bli minst lika mycket nĂ€sta Ă„r - om det blir riktigt regnigt och kallt. Blir det jĂ€ttevarmt blir det minst fem gĂ„nger mer skador, menar han.

För att sprida information arrangeras inom kort ett tiotal byatrÀffar för att visa granbarkskador. OmrÄdeschef Ylva Thorn Andersén, miljöledare pÄ region öst, informerade vid mötet kring den fortsatta bekÀmpningen.

Viltskador stÄr dÀrtill för lika mycket skador som granbarkborren.

– Den frĂ„gan kanske inte tas sĂ„ hĂ„rt men vi har inte rĂ€tt balans. Södra har satt fem procent fĂ€rska skador som mĂ„l men nu Ă€r det över 15 procent, sĂ€ger Magnus Johansson.

Vid Ärsmötet medverkade Àven Anders Roman, frÄn huvudstyrelsen och medlemschefen Gustaf Tibblin, som pratade om Södras utveckling, vinst och nya produkter.

Under 2018 hade man ett 30-tal olika sammankomster. NÀrmast stÄr en trÀff för nya medlemmar. I styrelsen för Vimmerby skogsbruksomrÄde Àr Magnus Johansson fortsatt ordförande. Inger Sohlberg avgick som ledamot och ersattes av Kristina Alsér. SkogsbruksomrÄdet antog ett uttalande om ÀganderÀtt i samband med Ärsmötet.

Alla resurser Àr insatta för att rÀdda virkesvÀrdet efter angrepp av granbarkborre.
Alla resurser Àr insatta för att rÀdda virkesvÀrdet efter angrepp av granbarkborre.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om