Länets smittskyddsläkare om coronaviruset

Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s sammanställning under måndagen visar på att mer än 40 500 fall av det nya coronaviruset.

"Man får följa läget och se hur det utvecklar sig internationellt, men i dagsläget finns det ingen anledning till oro." säger Lisa Labbé Sandelin om coronaviruset.

"Man får följa läget och se hur det utvecklar sig internationellt, men i dagsläget finns det ingen anledning till oro." säger Lisa Labbé Sandelin om coronaviruset.

Foto: AP/genrebild

Vimmerby kommun2020-02-11 08:00

De flesta fallen har konstaterats i Kina. Enligt ECDC:s siffror har 910 personer dött till följd av infektionen. Hittills har ett fall konstaterats i Sverige. 

Lisa Labbé Sandelin är smittskyddsläkare i Kalmar län. 

– Min bedömning just nu är att det inte är orimligt att enstaka fall dyker upp, sen är det väldigt svårt att sia om de närmsta månaderna. Där bevakar vi det internationella läget, det är fortfarande ganska osäkert hur stor smittspridning det kommer bli utanför Kina.

Än så länge har inga misstänkta fall hittats i Kalmar län.

– Vi följer en del personer som vi har kontakt med som har varit i Kina men som inte har symptom, de har vi kontakt med och de vet var de ska vända sig ifall de får symptom. Men vi har inte provtagit en enda person i Kalmar län än, men det är bara en tidsfråga tror jag, säger Labbé Sandelin. 

Vad är folk mest oroliga för?

– Till syvende och sist är man väl alltid mest orolig för sin egen hälsa tänker jag. Medans vi som jobbar i vården mer tänker på hur det skulle se ut om vi hade väldigt många svårt sjuka som vi måste ta hand om, det är sådana frågor vi tittar på nu, säger hon.

På Vimmerby Hälsocentral har man inte märkt av någon större oro för det nya viruset bland patienterna.

– Jag har inte hört att någon har sagt något bland kollegorna så det är nog ganska lugnt faktiskt. Man brukar ju få höra det annars om det är några diskussioner, säger Lena Zeilon, sjuksköterska på Vimmerby hälsocentral.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!