Förslaget: Lobbyist för bättre infrastruktur

Moderaterna och Kristdemokraterna lägger ett gemensamt budgetförslag i regionfullmäktige. En del av förslaget handlar om regional utveckling.

(Från vänster) Pär-Gustav Johansson (M) och Anders Andersson (KD) tycker att Kalmar län är eftersatt i nationella transportplanen.

(Från vänster) Pär-Gustav Johansson (M) och Anders Andersson (KD) tycker att Kalmar län är eftersatt i nationella transportplanen.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2019-11-13 15:30

– Vi befinner oss i ett län där vi har problem med tillväxten. Mellan 2008 och 2017 hade vi en negativ tillväxt om man rensar siffrorna. Siffrorna ser fortsatt dåliga ut i relation till övriga landet, säger Pär-Gustav Johansson, oppositionsråd för M.

I budgetförslaget har M och KD valt att satsa ytterligare tre miljoner kronor utöver de 35 miljoner som redan ligger i majoritetens budget för regional utveckling.

– I de delar som rör regional utveckling är det infrastrukturen som återkommer. Vi har för lite satsningar på vårt vägnät och alldeles för lite satsningar på järnvägssidan, menar Anders Andersson, oppositionsråd för KD.

För att kunna få ta större del av medel från den nationella transportplanen föreslås en satsning på en personell resurs som ska fungera som lobbyist för ett "Kalmar läns-paket".

– En person som varje vecka befinner sig i Stockholm för att följa det politiska arbetet kring infrastrukturen, säger Andersson. 

Varifrån tar ni de här tre miljonerna som ska bekosta förslaget?

– I huvudsak ifrån att vi minskar på en del administration på regionkansliet. Vi är beredda på att titta på att slå samman IT och utvecklingsavdelningen. Vi har rationaliseringar på de delarna av regionkansliet som gör att vi finansierar satsningar vi gör, säger Andersson.

– Man har under en rad år ökat anslagen till IT och digitalisering. Vi menar att någon gång måste man börja räkna hem besparingar på digitaliseringen också, säger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!