Brottsdömd får inte praktisera som läkare

Det blir avslag även i förvaltningsrätten för en man som vill ha ett särskilt förordnande att få praktisera som läkare på en hälsocentral i norra länet. Därför blir det heller ingen anställning.

En man som dömdes till villkorlig dom 2015 vill nu ha ett förordnande för att praktisera som läkare, något som krävs för att få läkarlegitimation. Hittills har det blivit avslag.

En man som dömdes till villkorlig dom 2015 vill nu ha ett förordnande för att praktisera som läkare, något som krävs för att få läkarlegitimation. Hittills har det blivit avslag.

Foto: Anders Wiklund/TT

Kalmar län2019-11-19 16:28

– Vi rättar oss efter Socialstyrelsens beslut, det är inget konstigt i det, säger verksamhetschefen vid den aktuella hälsocentralen.

Mannen har haft ett nystartsjobb på hälsocentralen. Under den tiden har han genomfört socialstyrelsens teoretiska och praktisk kunskapsprov för att få en svensk läkarlegitimation.

I somras ansökte hälsocentralen i norra länet om särskilt förordnande för att mannen skulle praktisera där i sex månader. Det avslogs av Socialstyrelsen. Det är det beslutet mannen sen överklagat och som nu avslås av Förvaltningsrätten i Stockholm.

Rätten hänvisar till att mannens förtroende brister på grund av ett brott han tidigare dömts för. Det handlar om en omskärelse på en pojke som han gjort utan behörighet och på ett bristfälligt vis. Trots domen nekar mannen, och hänvisar till att de påstådda brotten nu ligger fyra år tillbaka i tiden och anser att han nu borde få det särskilda förordnade för att genomföra praktiken. 

Nu är han istället arbetsbefriad för resten av tiden för nystartsjobbet och någon förlängning är inte aktuell.

– Han har jobbat som läkarassistent med handledning och inte på egen hand i väntan på beslut om legitimationen. Han har gjort ett bra arbete och klarat alla tester och har utvecklats, bland annat med förståelse för hur den svenska vården fungerar. Men det är Socialstyrelsens regler och beslut som gäller, säger verksamhetschefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!