I tisdags var det kanelbullens dag, en dag då vi svenskar köper cirka sju miljoner kanelbullar. Till det kommer de bullar som vi bakar hemma.
När man ska baka bullar och går till affären för att köpa kanel, så tror nog de flesta att burken med den bruna kryddan är äkta kanel. Men tyvärr är det ganska svårt att få tag i äkta mald kanel, enligt Tommy Svensson, och den kanelen som säljs är många gånger en giftig variant som på sikt kan skada levern.
– Att äta kanel någon gång ibland är ofarligt, men strör man det över gröten varje morgon, eller om man har små barn som äter kanel, då bör man välja äkta kanel, säger Tommy Svensson.
Kumarin
Den äkta sortens kanel är kryddan som kommer från träden och som skalas, torkas och rullas ihop till kanelstänger. De andra arterna är kanelsmakande, som i de flesta fall innehåller för mycket av det giftiga ämnet kumarin.
– Kumarin är en aromatisk förening som förekommer i många växter och som på sikt skadar levern. Små barns lever kan inte bryta ner kumarin alls förrän de är i femårsåldern.
Tommy Svensson menar att det inte är så stor skillnad i pris på den äkta och oäkta kanelen och att man därför bör välja bort den skadliga kryddan.
– Jag känner en kvinna som har ätit kanel varje morgon i åtta år, i dag väntar hon på en levertransplantation. Det är onödigt att välja kassiakanel när det finns äkta kanel.