"Vi vill ha kvalité på älgstammen"

Den 14 oktober är det älgjaktspremiär. Med en minskande älgstam är tre jägare överens om att man måste tänka på att lämna kvar älgar med bra avelsvärde i skogen.

Från vänster: Olle Ahlström, Olle Granath och Bill Nelson.

Från vänster: Olle Ahlström, Olle Granath och Bill Nelson.

Foto: Sofie Olsson

Kalmar län2019-10-06 08:00

I älgförvaltningsgrupper sitter tre jägare och tre markägare som tillsammans kommer fram till en älgförvaltningsplan. Den implementeras i de älgskötselområden som finns inom förvaltningsområdet. 

Olle Ahlström är en av jägarna i Hultsfreds älgförvaltningsområde. Olle Granath och Bill Nelson är jägare i Vimmerbys älgförvaltningsområde.

– Det svåra med älgförvaltning är att man inte vet hur många individer som finns. Man vet hur många som skjutits, men vi kan inte veta hur många som finns kvar, säger Olle Ahlström.

– Många jägare är oroliga för hur förra årets torka har påverkat. Man kommer kunna se resultatet först nu under jakten. Året efter en torr sommar kommer korna i regel med färre kalvar så det blir intressant att se hur det ser ut, säger Olle Granath.

– Foderkonkurrens och klimatförändringar påverkar men vi tvåbenta är största hotet mot älgen, säger Olle Ahlström.

Ett sätt att öka kvalitén på älgstammen är att ha ett högre jakttryck på kalv, menar Bill Nelson:

– Genom att spara äldre djur får vi upp medelåldern på korna, då får vi större kor. Många studier visar att äldre kor kalvar oftare och fler kalvar.

– Det finns lika många sätt att jaga som det finns jägare. Det är ingen bra kombo när vi behöver jaga likvärdigt för att få en bra stam, säger Olle Granath.

– Det viktiga är kvalitén, att spara de bästa djuren. Det viktiga är inte vad vi skjuter utan vad som finns kvar, det är kapitalet, säger Olle Ahlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!