Vården går mot nollresultat

Enligt den senaste prognosen kostar sjukvårdsförvaltningarna i landstinget 320 miljoner mer än budget. Men ändå ser man ut att landa på ett nollresultat.

Anders Henriksson (S) är ordförande i regionstyrelsen. Han är nöjd med resultatet, samtidigt som han säger att det finns förbättringsområden som man arbetar med.

Anders Henriksson (S) är ordförande i regionstyrelsen. Han är nöjd med resultatet, samtidigt som han säger att det finns förbättringsområden som man arbetar med.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Kalmar län2018-11-03 07:00

Ännu är året inte över men enligt den senaste rapporten kommer länets tre sjukvårdsförvaltningar gå back 320 miljoner kronor. Ändå beräknar man göra ett nollresultat.

Kostnaderna för inhyrd personal är hög, konstaterar landstingen i ett pressmeddelande. Man betalar mycket för högspecialiserad vård och läkemedel, bland annat. Det tillsammans med en lägre ökning av skatter och statsbidrag ska enligt landstingen göra att man försämrar resultatet. Det räddas något av mer inkomster från finansiella intäkter, bland annat från avkastningen på placerade pensionsmedel.

Oppositionsrådet Malin Sjölander (M) är bekymrad.

– Det är historiskt höga belopp, jag har inte sett något liknande. Det är tur att börsen går bra, annars hade det sett ännu värre ut. Det är konstigt att ett socialdemokratiskt styre förlitar sig på placeringar, säger hon.

– I dagsläget är runt 80 miljoner bara hyrkostnader till bemanningsbolagen. De pengarna skulle man kunna lägga på den egna personalen istället.

Anders Henriksson (S) är regionstyrelsens ordförande. Han delar inte Sjölanders bild.

– Att vi 13 år i rad har haft överskott på sista raden, och kommer få det nu med är inget misslyckande, tvärt om. Vi levererar en vård i toppklass. Jag anser att M och KD:s ekonomiska trovärdighet –när man lanserar en budget för nästa år med satsningar för pengar som inte finns – är låg.

– Samtidigt jobbar vi med att få ner kostnaderna för inhyrd personal, men det är något man kämpar med i hela landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!