Utbrottet kopplas till ägg som använts på restaurangen
Ett mindre salmonellautbrott i slutet av augusti kopplas till ägg som använts i ett restaurangkök. Totalt handlar det om fyra personer som insjuknat i salmonella efter att ha ätit på samma restaurang
Foto: Fotograf saknas!
Det har kunnat klarläggas att smittkällan har varit bearnaisesås gjord på ägg. Och just den typ av salmonella det handlar om i de här fallen kan återfinnas i ägg.
Sverige har sedan en följd av år en välfungerande kontroll för att kunna erbjuda salmonellafria ägg. Det finns därför misstankar att de ägg som orsakat det aktuella utbrottet haft ett annat ursprung än Sverige.
- Vill man minska risken för att drabbas av salmonella är det viktigt att äta svenska kontrollerade ägg istället för att nappa på erbjudande om ägg av okänt ursprung, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Claes Söderström som utrett fallet tillsammans med livsmedelsinspektörer i berörd kommun i södra delen av länet.
Under de senaste månaderna har det också på andra platser i södra Sverige konstaterats kopplingar mellan insjuknande i salmonella och utländska ägg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!