Skogsbranden fortsätter att rasa

Den skogsbrand som bröt ut mellan Oskarshamn och Hultsfred är ännu inte under kontroll. Under dagen forsätter räddningstjänstens arbete med att släcka branden.

Skogsbrand i Hultsfred

Skogsbrand i Hultsfred

Foto: Micael Rundberg

Kalmar län2018-07-02 09:16

Skogsbranden norr om Kristdala har pågått sedan tolvtiden på söndag. Ett område cirka tio hektar stor brinner och cirka 40 man arbetar med släckningarbetet.

– Vi har bytt ut mycket av personalen nu vid sextiden, så vi har pigg och alert personal under dagen, säger Jonas Neldemyr, räddningschef i beredskap i Oskarshamn.

Under söndagen användes två helikoptrar för att bekämpa elden men under måndagen fick räddningstjänsten nöja sig med en, då den andra helikoptern behövdes vid en skogsbrand i en annan del av landet.

– Vi försöker färdigställa så att vi har tillgång till vatten från en närligganden sjö nu, sade Jonas Neldemyr vid niotiden.

Under måndagsmorgonen var vinden lugn i området, men den ska enligt prognosen tillta senare under måndagen.

– Vinden kommer öka under dagen och då ökar risken för flygbränder också. Den största utmaningen är att hålla branden där den är, säger Jonas Neldemyr.

Räddningstjänsten ska under dagen försöka få en bättre bild av brandområdet.

– Vi kommer under dagen gps-positionera runt branden för att se mer exakt hur stort brandområdet är.

Hemvärnets bevaknings- och insatskompani från Oskarshamn är på plats för att hjälp räddningstjänsten i arbetet.

I nuläget uppges branden inte vara någon för allmänheten i nuläget.

– Just nu, med den riktning och med tanke på var branden befinner sig, så finns det ingen omedelbar fara för allmänheten. Vinden kommer ändra riktning vid tretiden och det kan göra att vi framöver kommer behöva tänka på allmänhetens säkerhet, säger Jonas Neldemyr.

Flygbrand:

Brinnande föremål som transporteras av vinden från en ursprunglig brandplats och därvid kan antända något annat objekt, t.ex. vegetation eller en byggnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!