Sjukvården i Kalmar län i topp

Resultatet av Hälso- och sjukvårdsbarometern för 2019 är klar. Och det blev trevlig läsning för politiker och tjänstemän i region Kalmar.

Christer Jonsson, ordförande i beredningen för Hälso- och sjukvården gläds åt resultatet. Men han ser att det finns en hel del att jobba med också.

Christer Jonsson, ordförande i beredningen för Hälso- och sjukvården gläds åt resultatet. Men han ser att det finns en hel del att jobba med också.

Foto: Karin Hertz

Kalmar län2020-03-05 15:30

När det gäller tillgången på vård är länsborna bland de mest nöjda i landet, enligt undersökningen. Hela 88 procent instämmer i undersökningens påstående att de får den hälso- och sjukvård de behöver. Det ger Region Kalmar en silverplats i hela landet.

När det sedan gäller väntetiderna till hälsocentraler och sjukhus blir det även där en andraplats. 

Vad gäller förtroendet för sjukhusen, är förtroendet gott hos 75 procent av de tillfrågade och det är en ökning från förra årets undersökning. Likaså har förtroendet för hälsocentralerna ökat och ligger över riket som helhet. Region Kalmar får en bronsmedalj i "SM".

69 procent av de tillfrågade i Hälso- och sjukvårdsbarometern säger sig ha ett högt förtroende för hälso- och sjukvården som helhet i Kalmar län. Snittet för riket är enligt undersökningen 60 procent.

Men allt är inte guld och gröna skogar i undersökningen. Förtroendet för råden man får på sjukvårdsrådgivningen 1177 har minskat, men 62 procent har ändå ett högt förtroende. Likaså dippar förtroendet för e-tjänsterna, framförallt hos de äldre i samhället. Både i gruppen 40 -69 och de över 80.

– Där har vi en del att jobba med, säger Christer Jonsson (C), ordförande i beredningen för Hälso- och sjukvården i Kalmar län. Det är ett bekymmer att inte förtroendet för 1177 är lika stort som för resten av sjukvården.

Men på det hela taget är han tillfreds med resultatet. 

–  Speciellt roligt är det att vi kunnat hålla den här nivån i flera år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!