- Det räcker med en liten smittdos för att få en
infektion, varnar stf smittskyddsläkare Claes Söderström i ett pressmeddelande från landstinget i Kalmar län.
Under årets första månader har 47 fall upptäckts i Kalmar län, vilket är
för årstiden ovanligt många. Antalet smittade har ökat från 2015 med
165 upptäckta fall till 264 fall av campylobacter under 2016 i länet.
Vid utredning i samverkan med nationella myndigheter har framkommit
misstankar om att färsk kyckling kan vara orsak till det ökade antalet
sjukdomsfall.
Kycklingkött är en känslig råvara och därför ska man vara särskilt
noggrann med hygienen vid hantering. För att minska risken att sprida
bakterier i samband med matlagning är det viktigt att man tvättar
händerna ordentligt och att man rengör redskap som har använts till att
bereda rått kött.
Det är också viktigt att färsk kyckling hålls kyld, vilket innebär att tiden mellan kylförvaring och tillagning ska vara så kort som möjlig. Fryst kyckling innehåller mindre mängder campylobacter än färsk.