Partiet vill införa gratis TBE-vaccin

Med tre riskzoner i Kalmar län vill Sverigedemokraterna införa gratis vaccin mot TBE, enligt ny motion.

Sverigedemokraterna vill införa gratis vaccin mot TBE i Kalmar län.

Sverigedemokraterna vill införa gratis vaccin mot TBE i Kalmar län.

Foto: Nina Leijonhufvud / arkiv

Kalmar län2018-05-20 07:00

Förra året anmäldes närmare 400 fall av TBE – Fästingburen hjärninflammation i Sverige. Det är en ökning med 64 procent jämfört med 2016. Den som smittas får oftast lindrigare besvär med feber och huvudvärk men tillfrisknar efter några dagar. I vart tredje fall blir symptomen bestående med en uttalad trötthet och minnesstörningar. Under 2017 kunde man konstatera sex säkra fall av TBE i Kalmar län.

– Det är ett problem som ökar mer och mer för varje år. TBE sprider ut sig och det är bra att förebygga detta i tid, säger Göran Gustafsson, Sverigedemokrat i Kalmar län, som har lämnat in en motion för att göra vaccinet gratis.

Länsstyrelsen rekommenderar att om man rör sig i vissa riskområden bör man vaccinera sig mot TBE. Dessa områden ligger i och runt Västervik, varav ett område kring Gamleby och Loftahammar. Ett annat område är norra delen av Oskarshamn som gränsar till Västerviks kommun, men Göran Gustafsson menar att det inte är något problem att fler än nödvändigt kommer ta vaccinet.

– Man tar inte ett vaccin i onödan. Folk som rör sig i naturen och behöver vaccinet ska kunna få det gratis.

Varje dos kostar 190 kronor plus en patientavgift på 200 kronor, under januari - april 2018 har det givits ut 2 700 doser i Kalmar län.

– Det är pengar man kan räkna hem i längden. Det här är en jämlikhetsfråga, pengar ska inte avgöra om man som privatperson ska kunna skydda sig mot en livslång invaliderande åkomma.

Nu är det upp till landstingsfullmäktige att besluta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!