Moderaterna vill sänka bensinskatten

Under torsdagen presenterades Moderaternas skuggbudget. Sänkt bensinskatt, satsningar på polis och rättssystem, men också åtstramningar i biståndet och höjning av momsen på livsmedel fanns i budgeten.

Region Kalmar län skulle få 158 miljoner kronor i generella stadsbidrag med Moderaternas skuggbudget,.Från vänster: Åke Berg, Marie Nicholson, Jan R Andersson.

Region Kalmar län skulle få 158 miljoner kronor i generella stadsbidrag med Moderaternas skuggbudget,.Från vänster: Åke Berg, Marie Nicholson, Jan R Andersson.

Foto: Sofie Olsson

Kalmar län2019-10-04 17:00

Riksdagsledamoten Jan R Andersson, Marie Nicholson, kommunstyrelsens vice ordförande i Vimmerby och Åke Berg som är gruppledare för moderaterna i Hultsfreds kommunfullmäktige presenterade budgeten i Kalmar län.

Det finns tre huvudområden. I det första området vill man "återupprätta samhällskontraktet" genom att satsa på ökade generella stadsbidrag till kommunerna och förstärka rättsväsendet. Det andra fokuserar på arbetslinje och tillväxt, där vill man skärpa kraven för försörjningsstöd och införa bidragstak. "Stärk sammanhållningen" rör en sänkt bensinskatt och sänkt skatt för pensionärer. 

Vad är sannolikheten att det faktiskt kommer ut till lokalpolisnivå och inte bara satsas på gängkriminaliteten som är på tapeten på riksnivå?

– Det finns en polisorganisation som är beslutad, vi tillhör polisregion syd. Problemet har varit för det första i Kalmar län att vi inte fått de tjänster vi skulle ha, och det andra är att man tagit poliser från vår region och skickat dem till Malmö. Man måste börja med att fylla upp organisationen till att börja med, säger Jan R Andersson. 

Ni vill höja momsen på livsmedel. Blir det inte att fler väljer billigare mat som är importerad, vilket är sämre ur miljösynpunkt?

– Vi sänker skatten på inkomster. Vår budget måste finansieras, så då måste man höja någon skatt. Jag ser hellre att man höjer skatten på något där man kan göra egna val. Livsmedel går att handla billigare, det där är en prioritering som var och en kan göra. Är det något som man som familj kan spara in i sin budget är det där eller inte beroende på hur man gör sina prioriteringar. Men du får mer tillbaka på din lön så du har mer utrymme att göra vad du vill med dina pengar, säger Marie Nicholson.

Mat är något som alla behöver, bensin är något som alla inte behöver, hur tänker ni där?

– Vi har tittat på det och vi behöver finansiera våra reformer. När vi har sett på kostnader så har ju de utvecklats på ett sätt där vi betalar mindre och mindre för vår mat, så vi har inte sett det som något stort problem. Det är den krassa ekonomiska verkligheten, säger Jan R Andersson. 

– Den sänkta bensinskatten är för att ge hela Sverige inklusive landsbygden en rimlig chans att leva, säger Åke Berg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!