Mer än hälften är färdigvaccinerade

Mer än hälften av länets befolkning över 18 år är nu färdigvaccinerad.

Kalmar ligger högt i vaccineringsligan.

Kalmar ligger högt i vaccineringsligan.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kalmar län2021-07-16 16:00

Totalt har 77,2 procent av den vuxna befolkningen i länet fått åtminstone en dos. Räknar man in även de som bokat in sig för vaccinering så kommer snart åtta av tio länsbor vara vaccinerade. Det framgår av regionens veckoredovisning.

– Det är glädjande att åtta av tio länsbor över 18 år snart har fått sin första dos, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i en presskommentar.

Hon noterar dock att det fortfarande finns många som inte bokat tid: 

– Jag kan förstå om man prioriterar annat i livet när det är sommar och semester. Men pandemin är inte över och till hösten vet vi inte hur situationen kommer att utveckla sig och det är viktigt att så många som möjligt vaccinerat sig innan dess, säger hon i pressmeddelandet.

På torsdagen kom Folkhälsomyndigheten med vaccinstatistik som sträcker sig fram till och med vecka 27. Den är inte lika färsk, men där kan man jämföra Kalmar län med andra regioner: Region Kalmar har ju länge legat bland de regioner som haft högst vaccineringsgrad.

När det gäller att ge första dosen ligger flera regioner före:Värmland, Halland och Dalarna. Skillnaderna är inte stora. Värmland med leder med 81 procent. Dalarna och Halland ligger på 76 procent, och Kalmar har 75 procent. Riksgenomsnittet ligger på 69 procent.

Däremot ligger Kalmar bättre till än de andra regionerna när det gäller andelen färdigvaccinerade: 53 procent. Rikssnittet ligger på 45 procent.

Av länets kommuner ligger Borgholm fortfarande i topp följt av Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!