Många äldre beredda att strunta i corona-råd

Många äldre negligerar Folkhälsomyndighetens corona-råd. ”Dags att lyssna på de som vet”, säger Anders Persson, ombudsman för PRO Kalmar län.

Anders Persson, ombudsman för PRO Kalmar län, hoppas att de medlemmar han jobbar med fortsätter att ha social kontakt. "Men just nu ska man göra det på andra sätt, telefon är bra".

Anders Persson, ombudsman för PRO Kalmar län, hoppas att de medlemmar han jobbar med fortsätter att ha social kontakt. "Men just nu ska man göra det på andra sätt, telefon är bra".

Foto: Anders Jacobsson/Arkiv

Kalmar län2020-03-27 13:00

Risken att dö av covid-19 ökar ju äldre man är. De över 70 år bör begränsa kontakt med andra människor så långt det går under en tid framöver, enligt Folkhälsomyndigheten. Men det är rekommendationer som långt ifrån alla vill följa, visar en ny undersökning från Demoskop.

Bland de över 75 år svarar bara drygt en av fem att man kommer att undvika livsmedelsaffärer de närmaste veckorna.

Landets största pensionärsorganisation, PRO, har gått ut med information till sina 330 000 medlemmar. På föreningsnivå följs Folkhälsomyndighetens riktlinjer, men på individnivå är det svårare, förklarar Anders Persson, ombudsman för PRO Kalmar län.

– Vi har satt halt på all verksamhet. Även om vi inte kan tvinga föreningar att ställa in möten vet vi att de flesta har valt att göra det. Men min absoluta uppfattning är att för många 70-plussare inte lyssnar.

Han får många samtal - och är bekymrad.

– Vi måste lyssna på de som vet och inte tycka själva. Jag blir tyngd av att så många äldre inte tar situationen på allvar.

Han säger också att det är viktigt att information förmedlas till de allra äldsta.

– Man kan hålla interna möten om säkerhet med omsorgspersonal i Kalmar, Vimmerby och Västervik – men om 85-åringen som tar emot omsorgen inte vet varför man inte kan gå och handla på Ica när man vill, är det hög tid att ta tag i det nu.

Spridningen av corona har hittills varit låg i Kalmar län. Nu kommer dock de första tendenserna till samhällsspridning även här, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin:

– Är det någon gång det spelar roll hur vi beter oss är det nu, när kurvan långsamt är på väg uppåt. Pandemin är här och vi måste se till att de som riskerar att bli svårt sjuka verkligen följer rekommendationerna.

Kan inte en frisk 72-åring fortsätta leva som vanligt?

– Det går ingen absolut gräns vid 70. Risken ökar successivt med ålder. Det vi ser är att den allra tydligaste riskfaktorn för svår sjukdom och död i covid-19 är ålder. Man kan inte i förväg säga vem som blir sjuk och vem som inte blir det.

Utmaningen nu är att hålla så låg spridningshastighet som möjligt, betonar hon.

– Det är framförallt de äldsta som riskerar att bli svårt sjuka. Har vi många sjuka kommer även yngre att bli svårt sjuka och det som händer, helt krasst, är att respiratorerna inte räcker till alla. Det blir tufft för människor och för vården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!