Den ena tÀnker pÄ hÀlsan och vill dÀrför undvika kemiska margariner med tillsatser, medan den andra tÀnker pÄ att det ska vara lÀtt att bre ut pÄ sin smörgÄs. Ett margarin som innehÄller tillsatser, för att göra produkten tjock, Àr ofta lÀttare att bre Àn en naturlig smörprodukt. Vissa löser detta genom att ta fram paketet i förvÀg, för att pÄ sÄ sÀtt fÄ en bredbarare produkt. Men detta Àr nog inte sÄ klokt, dÄ en smörprodukt som blivit för lös Àr Ànnu hÄrdare nÀsta gÄng den tas fram.
MÄnga gör fel
Att sticka ner sin smörkniv och ta upp en klump av ett bordssmör och försöka bre ut denna pÄ sin smörgÄs Àr dömt att misslyckas, dÄ man förmodligt har sönder brödet nÀr man försöker bre ut den hÄrda klumpen. Men om man istÀllet skrapar nÄgra gÄnger pÄ ytan sÄ man fÄr upp vad man behöver, sÄ Àr en smörprodukt ofta lika lÀtt att bre ut som ett margarin.
Det har pĂ„ senare tid kommit en rad olika bordssmörprodukter pĂ„ marknaden att vĂ€lja pĂ„, men det Ă€r viktig att dessa bara innehĂ„ller raps- eller olivolja, smör, mjölksyrekultur, vatten, salt, tillsatta vitaminer eller andra Ă€mnen som man vet Ă€r naturlig. Finns nĂ„got i produkten man inte kĂ€nner igen eller som man inte vet vad det Ă€r, bör produkten lĂ€mnas kvar i butiken. Ăven om produkten innehĂ„ller solrosolja eller palmolja bör man undvika denna, dĂ„ varmpressad solrosolja innehĂ„ller det cancerogena Ă€mnet Bensapyren och palmolja eller palmfett Ă€r ett mĂ€ttat fett med lĂ„nga fettsyror som kan öka risken för hjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdomar. Modifierad stĂ€rkelse E 1414 - E 1420 kan bl.a. höja vĂ„rt onda kolesterol.
Kolla ocksĂ„ noga sĂ„ produkten inte innehĂ„ller lecitin E 322, mono- och diglycerider av fettsyror E 471 eller arom. NĂ€r det gĂ€ller lecitin kan det vara antingen sojalecitin, solroslecitin eller nĂ„gon annan form av lecitin. All icke ekologisk lecitin bör undvikas, dĂ„ bl.a. aceton anvĂ€nds vid framstĂ€llningen. Ăven om det stĂ„r naturlig arom pĂ„ paketen bör den undvikas, dels för att produkten dĂ„ har sĂ„ dĂ„lig smak och kvalitĂ© att man mĂ„ste sĂ€tta till en arom. Men ocksĂ„ för att Ă€ven naturliga aromer innehĂ„ller ofta kemiska Ă€mnen, dĂ„ det bara Ă€r grundmaterialet som Ă€r naturligt.
Kolla ocksÄ sÄ inte produkten innehÄller konserveringsmedel som t.ex. E 202 eller E 211.
Mackan har blivit ett familjeproblem
Allt fler Àr oense om vad som Àr lÀmpligt att bre pÄ mackan vid frukostbordet och det har till och med resulterat i att man kanske har tvÄ olika paket med helt olika innehÄll pÄ bordet.
Bild: Lennart Moberg
Foto: Fotograf saknas!
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!