Lodjursjakten utökas – tolv lodjur får skjutas i länet

Lodjursstammen har växt sig för stor i Kalmar län, enligt länsstyrelsen. Därför utökas licensjakten nästa år. Tolv lodjur får skjutas i länet under jakten som sker i mars 2022.

Runt 60 lodjur finns i Kalmar län, enligt länsstyrelsens beräkningar. Nästa år tillåts licensjakt på tolv av dem.

Runt 60 lodjur finns i Kalmar län, enligt länsstyrelsens beräkningar. Nästa år tillåts licensjakt på tolv av dem.

Foto: Junge, Heiko

Kalmar län2021-12-15 14:09

Enligt den senaste inventeringen finns elva familjegrupper i länet, vilket motsvarar cirka 60 lodjur. Hur många av dem som håller till i norra länet har länsstyrelsen inga siffror på.

– Vår uppfattning är att de är ganska jämnt utspridda över Kalmar län. Vi har inget område där det inte finns lodjur, förutom på Öland, säger Fredrik Ustrup, enhetschef för länsstyrelsens djurenhet.

Länsstyrelsen tillåter licensjakt på tolv lodjur under 2022, varav maximalt sex i norra jaktområdet och sex i södra jaktområdet. Jakten avslutas om fyra produktiva hondjur på över 14 kilo fälls.

– Det är fler än tidigare år, säger Fredrik Ustrup som uppger att åtta lodjur fick fällas under 2021 års licensjakt.

Varför utökar ni jakten?

– Bedömningen är att det finns utrymme för det. Lodjursstammen fortsätter att öka.

Hur stor har ökningen varit i Kalmar län?

– Från 2015 till 2020 har det gått från fem föryngringar till elva föryngringar. Det är en dryg dubblering på fem år. En föryngring är en hona med ungar.

Varför har lodjursstammen ökat?

– De har ganska goda förhållanden i Kalmar län. Det är väldigt gott om mat, det är viltrikt. Sedan har de inga fiender i den vilda delen, utan det är jakt, trafik och sjukdomar som kan påverka åt andra hållet. Men förutsättningarna för lodjur är goda både i Kalmar län och i södra Sverige.

Lodjursstammen i länet är nu större än förvaltningsmålet.

– Vi vill balansera ökningen. Vi gör det här både försiktigt och strikt kontrollerat. Vi har ett beslutat mål på mellan fyra och åtta föryngringar. Nu är vi uppe på elva.

Syftet med licensjakten är bland annat att minska risken för skador på tamdjur. Under 2021 har getter, får och lamm dödats av lodjur i södra länsdelen. Däremot har inga lodjursangrepp rapporterats i norra Kalmar län.

– I år har vi inget angrepp i den norra delen än så länge, men förra året hade vi ett angrepp nordväst om Oskarshamn. Går vi tillbaka till 2018 är det flera angrepp.

Även i Östergötlands län blir lodjuren allt fler.

– De lodjur som är i gränslandet där uppe rör sig både i Östergötland och i Kalmar län, säger Fredrik Ustrup.

Den senaste inventeringen visade på 14 lodjursföryngringar i Östergötland, vilket motsvarar ungefär 77 lodjur. Under nästa års licensjakt får totalt tio lodjur fällas i Östergötland.

Lodjursjakten i länet startar den 1 mars 2022 och pågår som längst till och med den 31 mars.
Lodjursjakten i länet startar den 1 mars 2022 och pågår som längst till och med den 31 mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!