Kan bli upp mot 30 grader i helgen

Värmen ser ut att hålla i sig med temperaturer upp mot 30 grader. Risken för bränder är fortsatt stor.

Foto: Mikael Svensson

Kalmar län2019-06-29 09:00

Det har varit en väldigt varm vecka i länet och det ser ut som att det kommer att hålla i sig helgen ut. Vi har pratat med SMHI för att få stenkoll på väderprognosen.

Hur kommer vädret bli i helgen?

– Det kommer framförallt bli väldigt varmt igen här, både på lördag och söndag så kommer vi få en skjuts av den här värmen som finns nere på kontinenten och lokalt är det inte omöjligt att det kommer upp i en 30 grader faktiskt, säger Jon Jörpeland, metereolog på SMHI.

Vet du hur länge det kommer hålla i sig?

– Det är egentligen bara nu under lördagen och söndagen som vi får in den här värmen med högsommartemperaturer för sen under måndagen så rasar det in ganska kall luft över Sverige norrifrån. Då kommer temperaturerna gå ner igen mot en 15-20 grader som mest. Då finns det en risk att det passerar skurar till och från under hela veckan.

De senaste veckorna har SMHI utfärdat en varning då det varit väldigt torrt runt om i länet och flera bränder har brutit ut på olika ställen runt om i närområdet. Jon förklarar hur läget kommer att se ut framöver.

– Under helgen kommer det ju vara forsatt risk för skogsbränder men det kommer att avta under veckan som kommer. Det lär ju fortfarande vara torrt men risken avtar i och med de kyligare temperaturerna. Vi har ju fortsatt risk utfärdat under helgen så får vi se om vi fortsätter ha en risk ute eller om vi kommer ta bort det. Just när det gäller brandrisken så skickar vi ut en varning ett dygn innan så vi kollar varje dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!