Inget statligt stöd för utbyggnad av fiber

136 miljoner ska fördelas för att stödja utbyggnaden av bredband under 2020. Dessa miljoner fördelas mellan fyra län, men Kalmar län är inte ett av dem.

Det blir inget statligt stöd till Kalmar län under 2020 för utbyggnad av fiber.

Det blir inget statligt stöd till Kalmar län under 2020 för utbyggnad av fiber.

Foto: Anders Thörnlöf/MVT

Kalmar län2020-02-05 20:00

Post- och telestyrelsen (PTS) har fått i uppdrag av regeringen att under en treårsperiod fördela totalt 650 miljoner kronor. Under 2020 kommer länen Värmland, Blekinge, Västernorrland och Västra Götaland att få dela på 136 miljoner kronor. Enligt ett pressmeddelande från PTS ska stödet "riktas till områden där kommersiella krafter inte förväntas bygga ut snabbt bredband."

Kalmar län får inte ta del av stödet. I region Kalmars bredbandsstrategi finns delmålet "År 2020 bör 100 procent av hushållen och företagen ha tillgång till minst 100 Mbit/s bredband".

Karin Helmersson (C) är regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

– Vi är glesbefolkade i Kalmar län och det gör ju att det kanske också har varit svårare att få till ekonomiskt hållbara lösningar för de kommersiella aktörer som byggt. 

– Sen måste man komma ihåg att i systemet från staten så är det väldigt lite pengar, vi hade behövt hela summan och det hade ändå inte räckt för att täcka Kalmar läns bredband. Det kan jag tänka mig är en orsak till att man har valt att fokusera på ett antal län, men tyvärr är inte vårt med i det. 

Regionen har ju mål som innebär att alla länets hushåll ska ha tillgång till fiber i år. Vilka satsningar kommer regionen själva att göra för att nå målet?

– Vi tittar på hur det ser ut; var är det planerat byggnation och vart finns det ingen planerad byggnation. Det jobbet gör vi ihop med län i södra Sverige, där man också då tittar om det kan finnas synergi-effekter över länsgränser som kan göra det intressantare att bygga på ett område. Vad som är kvar och vad det skulle kosta ska presenteras i regionen i maj. 

– Vi har använt oss av det årtalet för att det var statens mål och vi tyckte det var väldigt konstigt att sätta ett annat årtal än vad staten gjorde. Det kommer vi vara långt ifrån att klara, säger Karin Helmersson. 

Jacob Käll (C), KSO i Vimmerby, identifierar fiberutbyggnaden som en viktig fråga.

– Det är en lika viktig infrastruktur som el och vatten egentligen i dagsläget.

– Man har haft en tro att marknadskraften och ideella krafter ska lösa det, men så enkelt är det inte, säger han.

Kommer kommunen att själva göra några satsningar?

– Vi vill jättegärna, men har mycket andra investeringar som behöver göras. Men vi tittar på det nu och vad vi skulle kunna göra. 

Vi har sökt Post- och telestyrelsen för en kommentar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!