Högerextrema aktiviteter har gått ner under 2019

Aktiviteten i olika rasideologiska rörelser gick ner under 2019. Det gäller såväl Sverige som norra Kalmar län, enligt stiftelsen Expos årliga kartläggning.

2017 hade NMR en icke tillåten demonstration i Västervik.

2017 hade NMR en icke tillåten demonstration i Västervik.

Foto: VT

Kalmar län2020-04-29 18:10

På senare år är det framförallt Nordiska Motståndsrörelsen som stått för den högerextrema aktiviteten i Västervik, Vimmerby och Hultsfreds kommuner. 2019 blev ett svårt år för NMR. Valåret 2018 blev inte den framgång organisationen hoppats på och i somras drabbades man av en utbrytning.

– Flera framträdande aktivister och regionala ledare försvann, kvar fanns en ganska omskakad och demoraliserad organisation, säger Morgan Finnsiö, researcher på stiftelsen Expo och redaktör för rapporten.

På riksnivå sjönk aktiviteterna med 35 procent under 2019. Samma utveckling syns i Hultsfreds och Västerviks kommuner där NMR:s uppmätta aktiviteter minskade kraftigt. Under 2019 inskränkt sig verksamheten i kommunerna till propagandaspridning. Även i Vimmerby var aktiviteten låg, men där genomförde NMR även två mindre offentliga framträdanden under 2019. 

Stiftelsen Expo gör en årlig kartläggning av aktiviteten hos rasideologiska organisationer. Där räknar man samman stort som smått, från demonstrationer, sociala aktiviteter till spridande av flygbland och klistermärken. 

Ytterligare två organisationer har haft enstaka aktiviteter i norra Kalmar län. Den ena är Alternativ för Sverige som bland annat gjorde en turné i samband med EU-valet förra året.

Den andra organisationen är mindre känd, Föreningen Svenska Intressen, med säte i Jönköpings län. Den beskriver sig själv på sin hemsida som "föreningen för dig som svensk att få möjlighet att träffa andra svenskar under både ideologiska och familjära förhållanden." 

Under 2019 arrangerade föreningen en vandring i More Kastell som ligger på gränsen mellan Hultsfred och Högsby kommun. Under 2018 paddlade man kanot i Vindommen utanför Ukna. På hemsidan lyfter föreningen fram sina trivselaktiviteter som julbord, nationaldagsfirande och vandringar.

Det låter harmlöst. Varför är aktiviteterna intressanta?

– Svenska Intressen startades av personer med bakgrund i Svenskarnas Parti som var ett nazistiskt parti. De sociala aktiviteterna syftar till att bygga en gemenskap kring en ideologi, svarar Morgan Finnsiö.

Han säger att under 2019 har man sett en trend där det börjar dyka upp flera, mindre aktörer.

– De har olika tonfall, och jobbar på olika sätt. En del kan ha en mjukare framtoning, men deras vision är ett rasligt homogent samhälle. Därför är det viktigt att följa deras aktivitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!