"Går alltid göra mer av miljöhänsyn"

Regleringsföretaget för Yxern och Länsstyrelsen i Kalmar län har både ansvar och verktyg att sätta in åtgärder för att motverka krisläget för sjön Yxern utan att ändra på den gamla vattendomen.

Vattennivån i sjön Yxern har nått en ny bottennivå. I det yttrande Kammarkollegiet lagt fram för länsstyrelsen anser man att domen inte alls innebär att regleringsföretaget måste tömma enligt mininivån.

Vattennivån i sjön Yxern har nått en ny bottennivå. I det yttrande Kammarkollegiet lagt fram för länsstyrelsen anser man att domen inte alls innebär att regleringsföretaget måste tömma enligt mininivån.

Foto: Fotograf saknas!

Kalmar Län2016-06-15 08:20

– De behöver inte tömma sjön med så hård drift som man hittills gjort. Det finns alltid utrymme för att visa hänsyn till miljön i lagstiftningen, säger Nils Leine, advokatfiskal på Kammarkollegiet som nu lägger fram ett yttrande om sjön Yxern efter en begäran från Vimmerby och Västerviks kommuner samt länsstyrelsen från början av förra året.

Regleringsföretaget

Kontentan är att det åligger tillståndshavaren, i första hand regleringsföretaget för sjön där kommunala bolaget Tekniska Verken i Linköping är störste delägare, men också länsstyrelsen, att vidta åtgärder som minskar skadorna på miljön och sjön.

Kammarkollegiet gör först en återblick utifrån vattendomen från den 18 maj 1938.

I nulägesbeskrivningen konsterar man att det behövs en utredning för att få noggrann och bra kontroll på alla källor som påverkar vattenmiljöerna och att var och en bedöms för sig.

Kollegiet pekar också på att det juridiska läget måste analyseras så att tillstånden följs och om några delar behöver omtolkas på grund av ny kunskap eller ny teknik.

Tillstånd saknas

Kammarkollegiet har besökt sjön och fått en egen bild.

–  Sjön är kraftigt påverkad, redan så här års ligger den på väldigt låg nivå. Sen behövs det mycket mer utredningar och underlag i olika perspektiv för att komma vidare, säger Nils Leine.

Utifrån det skriver man i yttrandet att där finns få fiskeplatser, bryggor och badplatser. ”Vidare konstateras att det finns ett antal vandringshinder i vattendragen nedströms”.

Man påpekar också bristen på tillstånd bland kraftverk nedströms.

– Några kan i varje fall inte uppvisa tillstånd, säger Nils Leine.

Måste inte tömma

Tidigare har både regleringsföretaget och inte minst dess störste delägare, Tekniska Verken i Linköping hävdat att man släpper ut så lite man bara måste, och att det inte går att göra mer inom ramen för domen.
Där har Kammarkollegiet en annan uppfattning.

– Vi gör bedömningen att det inte stämmer. Det går alltid att göra mer av miljöhänsyn inom en ramlag. Därför menar vi att det bör gå att driva verksamheten inom den gällande domen, på ett sätt som ger mindre påverkan på sjön. Sen om det räcker är en annan sak. Men det åligger alltid den som driver en verksamhet att visa vilken hänsyn man tar till miljön, hur man kontrollerar och följer upp att det sen stämmer, säger Nils Leine.

Flera tillsynsärenden

Det är det man nu råder både Länsstyrelsen och tillståndshavare att ta tag i. Enligt yttrandet har länsstyrelsen att sätta upp ett tillsynsärende för varje verksamhet och rikta det till verksamhetsutövarna.

Detta ska vara kopplat till ingående utredningar och beräkningar.

Om det behöver sökas nya tillstånd är det alltid verksamhetsutövaren som står för det.

Länsstyrelsen kan ta till tvångsåtgärder, till exempel begära att tillståndet upphör, om man anser att det är nödvändigt.

Domen kan också omprövas, men det är ett tidskrävande och kostsamt sätt att gå vidare, anser Kammarkollegiet.

Även om det nuvarande ärendet avslutas, avser Kammarkollegiet att fortsätta följa vad som händer med sjön Yxern.

– Vi tror att vi kan ge viss vägledning för hur man går vidare, vi släpper inte sjön, säger Nils Leine.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om