Extramiljoner ska fÄ bukt pÄ ojÀmlika löner i regionen

Regionen satsar i Är 20 miljoner kronor extra pÄ jÀmstÀllda löner. Det beslutades vid regionfullmÀktiges senaste sammantrÀde.

"Vi ser att det fortfarande finns osakliga löneskillnader inom regionen." Det sÀger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

"Vi ser att det fortfarande finns osakliga löneskillnader inom regionen." Det sÀger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

Foto: Ulrik Alvarsson/arkiv

Kalmar lÀn2020-06-30 11:50

Pengarna plockas frÄn det generella statsbidraget som regeringen och samarbetspartierna kommit överens om, och som riksdagen fattade beslut om i början av Äret.

För Region Kalmar lÀns del gÀller 36 miljoner kronor i generellt statsbidrag varje Är, frÄn och med 2020.

– Hur dessa pengar anvĂ€nds Ă€r upp till regionerna och kommunerna att sjĂ€lva besluta om, sĂ€ger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

Hon förklarar vidare att en lönekartlÀggning och en analys av löneskillnaderna mellan kvinnor och mÀn Ärligen genomförs i Region Kalmar lÀn inför lönerevisionen som, om allt gÄr enligt planerna, ska vara klar i augusti.

– De hĂ€r insatserna, lönekartlĂ€ggningen, analysen och utfallet av den, genomförs för att upptĂ€cka, rĂ„da bot pĂ„ och förhindra osakliga löneskillnader. 

Moderaterna, Kristdemokraterna och VÀnsterpartiet yrkade pÄ en högre summa, 26 miljoner kronor, för arbetet mot att uppnÄ jÀmstÀllda löner. Men M-KD-V-förslaget röstades ned i fullmÀktige med siffrorna 24-11.

Enligt regionrÄdet Mattias Adolfsson (S), med ansvar för medarbetarfrÄgor, har man berÀknat att de nuvarande kostnaderna för att Ästadkomma jÀmlika löner i regionen ligger pÄ 70 miljoner kronor.

– Den hĂ€r extrasumman pĂ„ 20 miljoner kronor Ă€r ett viktigt steg i ett lĂ„ngsiktigt arbete mot jĂ€mstĂ€llda löner, ett arbete som tar tid, sĂ€ger han.

– Det som Ă€r speciellt i Ă„r Ă€r att vi alltsĂ„ lĂ€gger in en extra pott utöver den ordinarie löneöversynen för att fĂ„ extra skjuts i arbetet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!