De bästa sättet att få ner dödstalet är att bygga 2+1-vägar med mittseparering i kombination med förlåtande sidoområden. Sådana åtgärder beräknas ha sparat 145 liv, efter nollvisionen antagits, enligt NTF.
- I Kalmar län hade vi 3-4 dödsolyckor fler per år innan arbetet sattes igång att bygga om till 2+1, säger Camilla Quist, NTF Kalmar län.
Hon ser helst att länets mer trafikerade vägar blev omgjorda till 2+1 vägar. Men det handlar om pengar, förklarar Quist, och man kan inte strunta i vissa vägar, för att man säkrar andra.
- Många vägar är smalare än 13 meter, och där har man inte hittat någon lösningen än.
I några län testas 1+1 väg med mitträcke, och det kan vara ett alternativ, menar Quist.
Säkrare vägar är en sak, menar Quist, men det gäller också för NTF att bli bättre på att förklara varför man vill att trafiksystemet ska ändras.
- Vi måste bli bättre på att kommunicera, säger Quist.
Sänkt hastighet minskar risken för att kroppens inre organs slits loss vid en kollision i en hastighet över 70 kilometer i timmen.
600 liv räddade
I dagarna är det tio år sedan Regeringen klubbade igenom nollvisionen. Kritiker ser visionen som ett misslyckande eftersom antalet dödsolyckor inte har halverats. NTF menar i stället att minst 600 liv har sparats.- Vi skulle heller inte kommit så här långt i trafiksäkheterhetsarbetet om nollvisionen inte hade antagits, säger Camilla Quist, NTF Kalmar län.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!