Över 3 000 kommer till föreläsningarna

Höglandets psykiatrivecka växer. Numera anmäls bland annat hela skolklasser och arbetslag att ta del av föreläsningarna.

Intresset för att lära sig mer om psykisk ohälsa är stort när en psykiatrivecka arrangeras för 13 året. Antalet besökare ökar år från år.

Intresset för att lära sig mer om psykisk ohälsa är stort när en psykiatrivecka arrangeras för 13 året. Antalet besökare ökar år från år.

Foto: Isabell Höjman/TT

Eksjö kommun2019-11-09 14:00

– För 13 år sedan kom det hit närstående personer som hade anhöriga inom psykiatrin. De hade tankar och synpunkter och mötet med verksamhetschefen blev det där lilla fröet som växt till psykiatriveckan, förklarar Annica Lindström, verksamhetsutvecklare Psykiatriska kliniken på Höglandsjukhuset i Eksjö, bakgrunden till den årliga veckan.

I dag är det ett samarrangemang mellan kliniken och flera andra instanser och organisationer, däribland kommunpsykiatrin. Många av föreläsningarna äger rum i Eksjö men även andra orter är representerade.

Har kunskap och öppenhet kring psykisk ohälsa ökat sedan starten?

– Ja, det tror jag. Man uppmärksammar det mer och jag tror att man vet vart man ska vända sig. Man är mer öppen på arbetsplatser och kan prata om det på ett annat sätt än förr, säger hon om mixen av åhörare.

Hon beskriver att psykiatriveckan växer år från år. 

 – Alla kommer och alla är välkomna. Ambitionen med psykiatriveckan var att sprida kunskap och förståelse kring psykisk ohälsa. Jag tycker vi lyckats med det då vi nu är uppe i 3 200 deltagare och det kommer fler och fler besökare varje år, säger hon.

 Hon berättar om skolklasser som kommer men också arbetsplatser som anmäler hela arbetsgrupper.

– Det är jätteroligt. Med kunskapen kan man göra väldigt mycket gott både för privatpersoner och på arbetsplatser. 

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är ett ämne som åhörarna önskar år efter år.

– De föreläsningarna är alltid fullbokade, säger Annica Lindström.

Karta: Eksjö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!