Nu håller miljardbygget på att ta form

Det kommer kosta en miljard kronor, Höglandssjukhuset nya byggnad som väntas vara inflyttningsklart i februari nästa år. På fredagen hölls öppet hus för att ge en försmak av kommande verksamhet.

Den nya byggnaden får Eksjös första rulltrappor.

Den nya byggnaden får Eksjös första rulltrappor.

Foto: Ivonne Svahn

Eksjö2019-04-05 15:31

Höglandsjukhuset är i stort behov av nya och ändamålsenliga lokaler för framtidens vård. 2016 påbörjades därför det som blir ett miljardbygge. Regionsfastigheters budget landar på 805 miljoner kronor och inredningen kommer därefter plussa på summan med ytterligare 200 miljoner kronor.

Hus 37 har en yta på 29 000 kvadratmeter. Markarbetena började för exakt tre år sedan och i höst beräknas byggarbetena vara klara. Största verksamheten i det nya huset blir operations- och intensivvårdsverksamhet. Nio nya operationssalar kopplas ihop med en hybridsal i närliggande hus, sterilteknisk enhet, intensivvård, uppvak och jourrum. Sjukhusets huvudentré ansluter till både apotek och café och restaurang. I huset kommer det även finnas barn- och ungdomsmedicinsk enhet, smärtmottagning, ortopedklinikens mottagning och dess vårdavdelning med 32 enkelrum, fastighetsteknisk avdelning, bårhus, meditations- och bönerum, konferens- och utbildningslokaler, förklarar Stefan Lundin, som leder det gigantiska byggprojektet.

– Här ska man kunna öva på dockor, beskriver han metodikum, ett utbildnings- och träningsrum.

Han pekar på en glasruta, som inte går att se igenom och går in i ett angränsande rum.

– Här ska de som bedömer sitta, säger han och fortsätter till det som ska bli operation, uppvak och intensivvård. På den senare avdelningen finns en rymlig balkong, för att patienterna, även om de inte är vid medvetande ska kunna rullas och höra omgivande ljud för att få snabbare tillfrisknande.

– Allt bygger på den senaste forskningen, beskriver Stefan Lundin som i tre år dagligen pendlat mellan Eksjö och Växjö.

Han är synligt glad över att vara med och skapa byggnaden med dess innehåll och funktioner. Smålands skogar och trähus har fått ge färg åt tidigare traditionellt vitt i interiören och från de rymliga enkelrummen bjuds det på en utsikt över Eksjö. Mycket återstår ännu innan huset är klart att tas i bruk. Inredningen väntas kunna flyttas in någon gång vid årskiftet och lokalerna är beräknade kunna börja användas vårvintern 2020. På fredagen hölls ett öppet hus under tre timmar på bygget för allmänhet och medarbetare.

Höglandssjukhusets nya entré sticker ut.
Höglandssjukhusets nya entré sticker ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om