Per von Stöckel-Walett har sedan pastoratet bildades 2014, varit kyrkoherde i Södra Vedbo pastorat. Tidigare tjänstgjorde han som kyrkoherde i Norra-Solberga-Flisby.

Storpastoratet omfattar de församlingarna Hässleby-Kråkshult, Ingatorp-Bellö, Höreda, Eksjö, Mellby, Norra Solberga-Flisby och Hult-Edshult med 13 500 församlingsmedlemmar och 75 medarbetare.

Det senaste året har han delvis varit sjukskriven.

– Jag har haft ett år av utmattningssyndrom. Trots olika insatser har jag inte blivit tillräckligt bra, så jag orkar med en kyrkoherdetjänst just nu, utan måste göra en radikal förändring. Detta har varit ett svårt beslut att fatta, för jag trivs med uppgifterna och människorna, säger Walett.

Anders Törnvall, ordförande i kyrkorådet, som är arbetsgivaren beklagar beskedet:

– Vi hade gärna behållit honom men vi får respektera att han tänker på sin hälsa och uppskattar honom för det. Han har varit mycket omtyckt.

Pastoratet har påbörjat rekryteringen av en ny kyrkoherde med ansökningstid under september.

– Det tar alltid tid att hitta en kyrkoherde. Det är inte så lockande längre då det är en så stor uppgift. Vimmerby är bara ett exempel att det inte är så lätt. Vi jobbar för att få en vikarie på plats så snart som möjligt. Jag håller på att sondera just nu, säger Törnvall.

Per von Stöckel-Walett slutar sin tjänst den 30 september.

Tror du att du kommer tillbaka inom yrket?

– Som präst absolut, som kyrkoherde är det tveksamt, säger han.