Här blir det skönhetstävling – för kaniner

I början av maj arrangeras en kaninutställning i Mariannelund. En mängd olika raser kommer att delta i kaninernas egen skönhetstävling.

Madelene Svensson är ensam i landet med färgkombinationerna på Mecklenburger Schneck.

Madelene Svensson är ensam i landet med färgkombinationerna på Mecklenburger Schneck.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-04-01 09:49

– Vi har haft utställningar i Värnamo, Norra Sandsjö och Eksjö på senare år. Nu tyckte jag det var dags för Mariannelund, säger Madelene Svensson i Karlstorp.

Hon sitter med i styrelsen i Jönköpings läns kaninavelsförening och har fått föreningen att förlägga nästa utställning till Folkets Hus i Mariannelund den fjärde maj.

– Idag finns bara en länsförening medan det förr fanns flera lokala klubbar. Det var en lönande binäring under krigsåren och intresset ökade markant, beskriver hon.

När senaste utställningen ägde rum i Mariannelund må vara osagt men i gömmorna hos länsföreningen har man hittat en katalog från en utställning på dåvarande Hotellet i Mariannelund år 1935. Arrangör var Karlstorps kaninuppfödarförening.

– Många utställare var från närområdet men även långresande, säger Madelene.

Madelene Svensson har haft kaniner som barn men köpte som vuxen sina första för åtta år sedan.

Hon avlar på raserna Stora Silver och Mecklenburger Schneck till utställningar och har idag ett 40-tal djur. Båda raserna är stora kaniner och vikten ligger på upp till 5,5 kilo.

– Jag älskar min hobby. Kaniner är fantastiska djur, säger hon och beskriver de olika färgkombinationer hon avlar på.

Vid länsutställningen kommer kaniner i olika raser, stora som små, färger och teckningar ställas ut och bedömas exteriört av domare.

– Man kan säga att det är en skönhetstävling. Alla tävlar om att ha den finaste kaninen. Det finns cirka 70 godkända raser, säger Madelene Svensson.

En del kaniner kommer även vara till salu.

Madelene Svensson med en Stora Silver.
Madelene Svensson med en Stora Silver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!