Studieförbundet NBV har tagit initiativ till veckan som genomförs tillsammans med flera föreningar, regionens "Kom ut" och inte minst Fiesta Eksjö som arrangör till stadsfesten.

Maria Jonsson, verksamhetsutvecklare på NBV, berättar att kärleksveckan avses bli en del av fiestas program framöver.

Varför en kärleksvecka?

– Mycket för att upplysa. Många har fördomar som många gånger grundar sig på okunskap. Det viktigaste med veckan är att sprida kunskapen men också för fira den fria kärleken som vi har i Sverige, beskriver hon.

Veckan inleds i helgen med välgörenhetskonserter av Teatertolvan till förmån för RFSL:s ungdomsarbete.

– På måndag tränar vi för den fria kärleken med ett träningspass.

På tisdagen hålls en föreläsning med "Let´s dance" Tobias Karlsson, som berättar om sitt liv. 150 platser finns.

– Sedan byter vi lokal och får dansa. Han står längst fram och vi följer efter, säger hon.

På onsdagen ordnas en minimässa med utställare på biblioteket som följs av två föreläsningar. Dels av Håkan Karlsson, Region Jönköpings län, som arbetar med att diplomera arbetsplatser i hbtq. Dels av Ruth Bertihlsson som berättar om resan då hennes make blev kvinna.

Camilla Gislow, bördig från Vetlanda, delar på torsdag med sig av sina erfarenheter då hennes ena flicka i ett tvillingpar tidigt sa att hon var en pojke. Samma dag har även viss personal i kommun samt gymnasieelever bjudits in att höra monologen "Komma ut" som framförs av Viktor Flarkell.

Veckan avslutas på lördag med en fest och en regnbågsparad från Järnvägsparken, vilket följs av flera framträdanden på torget med kärlek i fokus.

– Vi hoppas paraden ska bli jättelång och att allmänheten sluter upp. Hittills är det 17 organisationer som sagt de ska komma, säger Jonsson.

Veckan i ära serverar caféer i Eksjö, Mariannelund och Ingatorp kärleksmums. Här finns också konst av barn och ungdomar att beskåda.