Åklagaren: "De är anhållna på sannolika skäl"

Under tisdagsförmiddagen greps och anhölls två män som nu är på sannolika skäl misstänkta för den sprängladdning som placerats i centrala Eksjö i december.

Polisens bombtekniker var på plats och desarmerade bomben i Eksjö i december.

Polisens bombtekniker var på plats och desarmerade bomben i Eksjö i december.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Eksjö kommun2020-01-29 17:00

Det var vid 03-tiden morgonen den nionde december som polis fick kännedom om ett misstänkt explosivt föremål placerat intill en fastighet på Södra Kyrkogatan i Eksjö. När bombtekniker anlände till platsen konstaterade man snart att det rörde sig om en skarp sprängladdning som desarmerades på platsen. 

Drygt sex veckor senare har två män anhållits på sannolika skäl misstänkta för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Den ena mannen är i 20-årsåldern och den andra i 30-årsåldern, båda är boende i Stockholmsregionen. Männen är inte tidigare kända av polisen enligt Rickard Finndahl, gruppchef för Polisen Höglandet - Värnamo. Han vill inte uppge huruvida männen har någon koppling till Eksjö eller Höglandet i nuläget.

Har ni fått en klarare uppfattning om det bakomliggande motivet?

– Polisen har kanske en uppfattning om motivet till varför den placerades där den gjordes, men vi låser inte fast oss vi det utan jobbar vidare, säger Finndahl. 

Mikael Malm är åklagare i fallet.

– De är anhållna på sannolika skäl.

Han har ännu inte tagit ställning om han kommer att begära männen häktade. 

– Om det blir häktning så blir det nog före helgen. De anhölls ju igår, så det kommer i sådana fall bli imorgon eller på fredag.

– Det har gjorts husrannsakningar hos de misstänkta. Vi inväntar resultat av dem till en början. Sen får vi lite mer noga se vad de misstänkta har att säga om det. Vi kommer fortsätta arbetet med utredningen, säger Mikael Malm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!