Lokala LRF vill lyfta fram svenskt kött

Järeda-Virserums LRF-avdelning vill lyfta fram svenskt kött. I en motion till riksstämman föreslår man en massiv upplysningskampanj för att göra det lättare för konsumenterna att välja.

Per Danielsson vill med Hamburgerguiden lyfta fram svenskt kött. Det blir en motion till LRFs riksstämma.

Per Danielsson vill med Hamburgerguiden lyfta fram svenskt kött. Det blir en motion till LRFs riksstämma.

Foto: OLOF CARLSON

Järnforsen/Virserum2019-02-25 16:30

– Vi är cirka 140 000 medlemmar, säger avdelningens nyvalde vice ordförande Pär Danielsson, och om alla skulle dela ut tio broschyrer var når vi över tio procent av Sveriges befolkning. Då gör vi skillnad på riktigt.

Den här motionen gäller svenskt kött i allmänhet, men framförallt siktar man in sig på snabbmatsrestaurangerna.

I det som ska bli en hamburgerguide listas de olika kedjorna efter hur mycket svenskt kött de serverar i sina burgare och det varierar kraftigt. Från 100 procent till 0.

Genom att sprida den kunskapen hoppas LRF att det ska bli lättare för konsumenterna att välja.

– Om konsumenterna vet varifrån köttet kommer blir det lättare att göra ett val, säger Pär Danielsson.

Han vill också lyfta fram de mervärden han ser med det svenska köttet och han hoppas att det ska tilltala konsumenterna.

I motionen till riksstämman vill Järeda-Virserumsavdelningen att LRF tar fram ett faktamaterial som kan användas för att sprida information om köttet, nöt, kyckling och fläsk som används i snabbmatsrestaurangerna.

Här ska också finnas information om antibiotikaanvändning i de olika leverantörsländerna. Ett nog så känsligt kapitel.

– Information om antibiotikaanvändningen är viktig, säger Per Danielsson. Här i Sverige använder vi inte antibiotika i förebyggande syfte, som man gör ute i Europa. Vi ger bara antibiotika när det behövs.

En överanvändning han befarar kommer att bidra till antibiotikaresistenta bakterier.

Den här motionen knyter an till avdelningens motion förra året, där man ville att restauranger skulle införa en märkning av svenskt kött på menyn.

– Vi ville att det skulle bli samma märkning som i affärerna, säger Pär Danielsson, en märkning som konsumenterna känner igen och är vana vid.

Den motionen gick långt, men nådde inte ända fram till att bli verklighet och det är Pär Danielsson ordentligt besviken över.

Vid LRF-avdelningens årsmöte valdes Inge Johansson till ny ordförande. Han efterträder Pär Danielsson som i stället blir ny vice ordförande.

Sekreterare är Britt-Louise Nyberg och kassör är Bo Jonasson.

Årsmötet drog också upp ritningarna för en ny och innehållsrik säsong med allt från grill och brännboll och röjningstips och försäkringsinformation. Allt för att få så mycket bredd som möjligt på verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om