Tung stÀmning i fabriken: "Som en klump i magen"

Dagen efter beskedet att 30 personer fÄr gÄ frÄn Plannja i JÀrnforsen Àr stÀmningen tung pÄ fabriken. Inte ens det Ärliga julbordet förmÄr att skingra molnen.

Magnus Carlsson, ordförande i Metallfacket pÄ Plannja, bekrÀftar att det var en dov, tung stÀmning under onsdagen.

Magnus Carlsson, ordförande i Metallfacket pÄ Plannja, bekrÀftar att det var en dov, tung stÀmning under onsdagen.

Foto: Olof Carlson

JĂ€rnforsen2022-12-14 18:00

– Ända sedan varslet lades i början pĂ„ november har det varit som en klump i magen, sĂ€ger Anna-Lena Nilsson som vi trĂ€ffade i kön till julbordet.

Hon berÀttar om kÀnslorna som vÀlde fram, i samband med att personalen informerades i tisdags om utgÄngen av MBL-förhandlingarna. Det ursprungliga varslet pÄ 45 anstÀllda slutade med att 30 personer sÀgs upp.

– Det blev tungt för mĂ„nga, nĂ„gon bröt ihop och började grĂ„ta. Det var riktigt jobbigt, sĂ€ger Anna-Lena Nilsson.

Hon befarar dessutom att den hÀr jobbiga kÀnslan kommer tillbaka varje gÄng nÄgon lÀmnar framöver. Det blir som en pÄminnelse om de hÀr senaste veckorna och den oro de har fört med sig.

– Det blir sĂ„ nĂ€r man har jobbat ihop i mĂ„nga herrans Ă„r, sĂ€ger hon.

Flera av dem vi pratade med i kön till det Ärliga julbordet pÄ företaget bekrÀftade den tunga stÀmningen.

Magnus Carlsson, ordförande i den lokala fackklubben för IF Metall:

– Det Ă€r liksom ingen som Ă€r glad i dag. De som blir kvar pĂ„verkas naturligtvis, och Ă€ven om de kanske Ă€r glada för att fĂ„ vara kvar vill de inte visa det för arbetskamraterna som mĂ„ste gĂ„.

Den tunga stÀmningen dagen efter beskedet Àr pÄtaglig. Inte ens det vÀntande julbordet lyckas lÀtta upp stÀmningen, annat Àn tillfÀlligt.

Magnus Carlsson berÀttar att nÄgra redan har lÀmnat företaget, andra har fÄtt olika pensionslösningar. Men det Àr fortfarande mÄnga som drabbas direkt av uppsÀgningarna. Hoppet stÄr till att lÀget blir bÀttre 2023.

För ett facit finns inte förrÀn i mars, nÀr de första uppsÀgningarna slÄr igenom och de drabbade gÄr hem.

– Har vi lika mycket att göra dĂ„, som vi har nu, sĂ„ kan vi inte lĂ„ta dem gĂ„, sĂ€ger Magnus Carlsson. DĂ„ stannar hela verksamheten. 

Han ser företagets ÄtgÀrd som en spÄkula.

– Det Ă€r bara som man tror att det kommer att bli. 

Magnus Carlsson berÀttar att företagets frÀmsta inriktning Àr mot grossister och ÄterförsÀljare. Som i sin tur handlar med byggfirmor och privatpersoner.

– Vi har Ă€ven en avdelning för nybyggen, sĂ€ger han, men sĂ„ lĂ€nge folk renoverar, sĂ„ Ă€r det bra för oss.

LÀget Àr inte nattsvart, betonar Magnus Carlsson, det finns fortfarande företag som anstÀller. Han tÀnker bland annat pÄ Fasadglas i Hultsfred som Àr i fÀrd med rekrytering av ny personal.

– Sedan finns det nĂ„gra som ser en chans i det hĂ€r, en chans att göra nĂ„got annat...

Dagen efter beskedet. 30 personer fÄr lÀmna. Inte ens det Ärliga julbordet kunde skingra de mörka molnen och den tunga stÀmningen.
Dagen efter beskedet. 30 personer fÄr lÀmna. Inte ens det Ärliga julbordet kunde skingra de mörka molnen och den tunga stÀmningen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!