Storföretaget om stängning av skola: "Orten utarmas"

Järnforsens största arbetsgivare ger sig nu in i debatten om stängningen av ortens skola. "Vi har redan idag svårt att rekrytera medarbetare till Järnforsen", skriver Plannja till kommunen.

Plannja menar att rekryteringen till företaget försvåras om skolan i Järnforsen läggs ner.

Plannja menar att rekryteringen till företaget försvåras om skolan i Järnforsen läggs ner.

Foto: Jimmy Larsson

Järnforsen2023-05-24 11:30

För två veckor sedan föreslog barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott att Järnforsens skola ska stängas redan i höst, eftersom skolan har för få elever.

Även nämnden har nu ställt sig bakom förslaget, med röstsiffrorna 8–1. Den enda ledamoten som röstade nej till att stänga skolan var Niclas Mobelius (KD).

Det slutgiltiga beslutet om skolstängningen tas i kommunfullmäktige.

undefined
Plannja menar att rekryteringen till företaget försvåras om skolan i Järnforsen läggs ner.

Samma dag som frågan togs upp i barn- och utbildningsnämnden mejlade Järnforsens största arbetsgivare, Plannja, till Hultsfreds kommun.

"Vi vill som företag lämna våra synpunkter på nedstängning av skolan i Järnforsen. Vi har redan idag svårt att rekrytera medarbetare till Järnforsen och om det inte finns en skola för våra eventuella nya medarbetares barn på orten så kommer inte intresset att vara stort för att flytta hit", skriver Plannja via sin HR-chef Lena Svensson i mejlet.

"Det som saknas idag är en affär och om även skolan försvinner så kommer det inte att underlätta för oss, det vill säga orten utarmas. Vi önskar att ni tar våra synpunkter i beaktande inför beslut", fortsätter företaget.

undefined
"Det är inte alla som tycker att det är kul att pendla in", säger Magnus Carlsson, fackordförande på Plannja.

Vimmerby Tidning har förgäves sökt flera av cheferna på Plannja för en kommentar. Svarade gjorde däremot Magnus Carlsson, fackförbundet IF Metalls ordförande på Plannja.

– Jag säger som företaget. Det blir svårare att rekrytera, eller framför allt att få folk att bo på orten och jobba här. Det är inte alla som tycker att det är kul att pendla in. Då får man slåss med företagen i de större städerna som har skola, säger Magnus Carlsson.

I dagsläget finns 19 inskrivna elever på skolan i Järnforsen och 12 inskrivna barn på förskolan Björken. Om skolan får vara kvar kommer det endast att finnas 15 elever till hösten, enligt en prognos.

undefined
Järnforsens skola och fritidshem ska stängas, enligt förslaget som nu lämnas vidare till kommunfullmäktige för beslut.

"Rektors bedömning är att utbildningen i Järnforsens skola med 15 elever inte kan uppfylla läroplanens och skollagens krav", skriver grundskolechef Yvonne Nelson i en barnkonsekvensanalys.

Tanken är att eleverna i Järnforsen ska flyttas till Målilla skola, där de redan nu får sin utbildning två dagar i veckan. 

Barn- och utbildningsnämnden äskar även 2,5 miljoner kronor från kommunfullmäktige till upprustning av den tidigare förskolan på Samuelsgatan i Järnforsen, för att kunna flytta förskolans verksamhet dit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!