Lokalt företag firar 40 år med projekt i tre länder

Japan, Storbritannien och Australien är bara några av alla länder i världen som Jernforsen Energy levererat anläggningar till. Företaget firar snart 40-årsjubileum och har ett fullspäckat år framför sig. "Vi har projekt i både Sverige, Norge och Finland", säger försäljningschefen Magnus Extergren.

Jernforsen Energy levererar bioenergianläggningar till både svenska och utländska kunder. Bilderna är tagna i Norge och Åseda.

Jernforsen Energy levererar bioenergianläggningar till både svenska och utländska kunder. Bilderna är tagna i Norge och Åseda.

Foto: Jernforsen Energy

Järnforsen2023-12-26 12:00

Nyligen fick Jernforsen Energy AB en stororder värd 36 miljoner kronor från det norska företaget Inn Tre Energi AS.

– Det är femte anläggningen till samma kund, säger Magnus Extergren som menar att det är extra positivt med återkommande kunder.

– I det här fallet blir det en renodlad fjärrvärmeanläggning till byn Verdal norr om Trondheim.

undefined
"Det är jätteroligt med återkommande kunder. Det visar att vi är duktiga på det vi gör", säger Magnus Extergren, försäljningschef på Jernforsen Energy.

Affären tryggar inte bara anställningarna för befintlig personal på Jernforsen Energy och företagets underleverantörer, utan bäddar också för nyanställningar.

– Vi har muskler att våga anställa den personalen som vi tycker att vi behöver. Vi är cirka 38 i dag och har budgeterat för att vi ska vara 43 eller 44 nästa år. Vi behöver nyanställa fem personer.

Framför allt behövs fler ingenjörer, vilket blir en utmaning.

– Det är svårt att hitta personal tyvärr.

Ingenjörerna har möjlighet att jobba i Järnforsen eller på kontoret i Halmstad.

– Men prio ett är att man ska vara placerad i Järnforsen.

undefined
Norge och övriga nordiska länder är en viktig marknad för Järnforsenföretagets anläggningar.

Magnus Extergren räknar även med att det krävs nyanställningar av produktionspersonal hos underleverantörer i Järnforsen med omnejd.

– Inte bara till den här affären, utan till allt som ska göras 2024. Vi har projekt i både Sverige, Norge och Finland som ska färdigställas och byggas.

De senaste åren har varit framgångsrika. Företagets omsättning har växt från 138 miljoner kronor 2020 till 214 miljoner 2022.

– Trots pandemi, krig i närområde och alla tråkigheter som händer har vi haft tre, fyra lyckosamma år. Vi är duktiga på det vi gör och det avspeglar sig.

I dagsläget finns huvudmarknaderna i Norden och Storbritannien, men genom åren har de även byggt anläggningar i länder och kontinenter som Japan, Afrika och Australien – och runt om i hela Europa.

undefined
Jernforsen Energy levererar bioenergianläggningar till både svenska och utländska kunder. Bilderna är tagna i Norge och Åseda.

Hur kommer det sig att ni har stannat i Järnforsen?

– 2024 är det 40 år sedan vi startade verksamheten i Järnforsen. Vi har inte sett någon anledning till att flytta. Den andan som finns i och omkring Järnforsen är extremt bra. Det finns många små företag och alla hjälper varandra oavsett vad det månne vara.

Vad är den största utmaningen för er just nu?

– Den största utmaningen är att bibehålla den framgången som vi har.

Finns det några orosmoln på himlen?

– Det finns alltid orosmoln på himlen, säger Magnus Extergren som konstaterar att sågverksindustrin har det jobbigt för närvarande.

– Då byggs det inte så många sågverksanläggningar. De använder vår teknik till att torka virke. Det är ett orosmoment.

undefined
Järnforsen har gott om industriföretag som samarbetar med varandra på olika sätt.

I gengäld ser Jernforsen Energy en bra marknad för fjärrvärmeanläggningar framöver, inte minst i Storbritannien.

– De har mycket avfall som de måste bli av med. De kan inte exportera allting, utan då är det bättre att elda upp det på hemmaplan och producera energi – antingen varmvatten eller el.

Storbritanniens utträde ur EU innebär samtidigt en del krångel med allt från tullar och avgifter till villkor för att jobba i landet med egen personal.

– Men det finns inga bekymmer som inte går att övervinna, det tar bara lite extra tid.

Var är ni just nu och bygger anläggningar?

– Just nu är vi faktiskt bara i Sverige. Vi är i Arboga, Vaggeryd, Kungälv och Åseda. Men i början på 2024 är vi i både Finland och Norge samtidigt. Förhoppningsvis kommer vi att vara i England i slutet av nästa år. Det blir många resor för alla som är inblandade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!