Nya festivalmedaljer för Mathilda

Tre silver och ett brons. Det blev medaljskörden för Mathilda Johansson, som driver gårdsmejeriet Räven & Osten i Lida utanför Järnforsen.

Årets Ostfestival på Münchenbryggeriet i Stockholm blev en ny framgång för Mathilda Johansson och Räven & Osten. Fyra medaljer blev skörden.

Årets Ostfestival på Münchenbryggeriet i Stockholm blev en ny framgång för Mathilda Johansson och Räven & Osten. Fyra medaljer blev skörden.

Foto: Markus Danielsson

Järnforsen2023-02-13 17:13

När Vimmerby Tidning får tag i henne sitter hon i bilen på väg hem från Ostfestivalen på Münchenbryggeriet i Stockholm, som hela helgen varit fylld med ost av de mest skilda slag.

– Det har gått jättebra i år, säger hon och gläds lite extra åt att hennes hårdostar placerade sig bra.

Nilssons Hemost, som den heter, fick en bronsmedalj och Lida Gårdsost en silverpeng.

– Nilssons Hemost är en typisk hemost, kanske lite mer lagrad än hemostar i allmänhet. Lida Gårdsost är en ost av alptyp, lite mer nötig i smaken.

Silvermedaljer blev det också för de mjuka ostarna Lita Vit och Rävens lilla röda.

– Vi har många stora osttillverkare i landet som gör bra ostar, och det känns bra att kunna slå sig in bland dem, säger Mathilda Johansson.

Det var ett drygt 40-tal osttillverkare, stora och små, som deltog.

– För oss mindre tillverkare är det ett sätt att få omdömen på det vi gör, säger Mathilda Johansson. Vi får lite råd och tips om vad som kan bli bättre. Så för oss är det viktigt att vara med. Speciellt som vi möter en annan kundkrets än hemma. Här finns ostälskare av alla slag, restaurangfolk, osthandlare och andra.

På det hela taget hade småländska osttillverkare bra dagar på festivalen. Skurö gårdsmejeri i Figeholm tog två guld och ett brons, och Björkenäs utanför Nässjö vann publikens val med sin eldost.

– Det är ostens Jerringpris, säger Mathilda Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!