NĂ€r Vimmerby Tidning fĂ„r tag i henne sitter hon i bilen pĂ„ vĂ€g hem frĂ„n Ostfestivalen pĂ„ MĂŒnchenbryggeriet i Stockholm, som hela helgen varit fylld med ost av de mest skilda slag.
â Det har gĂ„tt jĂ€ttebra i Ă„r, sĂ€ger hon och glĂ€ds lite extra Ă„t att hennes hĂ„rdostar placerade sig bra.
Nilssons Hemost, som den heter, fick en bronsmedalj och Lida GÄrdsost en silverpeng.
â Nilssons Hemost Ă€r en typisk hemost, kanske lite mer lagrad Ă€n hemostar i allmĂ€nhet. Lida GĂ„rdsost Ă€r en ost av alptyp, lite mer nötig i smaken.
Silvermedaljer blev det ocksÄ för de mjuka ostarna Lita Vit och RÀvens lilla röda.
â Vi har mĂ„nga stora osttillverkare i landet som gör bra ostar, och det kĂ€nns bra att kunna slĂ„ sig in bland dem, sĂ€ger Mathilda Johansson.
Det var ett drygt 40-tal osttillverkare, stora och smÄ, som deltog.
â För oss mindre tillverkare Ă€r det ett sĂ€tt att fĂ„ omdömen pĂ„ det vi gör, sĂ€ger Mathilda Johansson. Vi fĂ„r lite rĂ„d och tips om vad som kan bli bĂ€ttre. SĂ„ för oss Ă€r det viktigt att vara med. Speciellt som vi möter en annan kundkrets Ă€n hemma. HĂ€r finns ostĂ€lskare av alla slag, restaurangfolk, osthandlare och andra.
PÄ det hela taget hade smÄlÀndska osttillverkare bra dagar pÄ festivalen. Skurö gÄrdsmejeri i Figeholm tog tvÄ guld och ett brons, och BjörkenÀs utanför NÀssjö vann publikens val med sin eldost.
â Det Ă€r ostens Jerringpris, sĂ€ger Mathilda Johansson.