Föräldrarföreningen misstänker en dold agenda

Misstanken om en dold agenda för att lägga ner skolan i Järnforsen finns kvar. Trots försäkringar om att det inte finns några sådana planer, ser föräldraföreningen med oro på utvecklingen.

Diskussionen om Järnforsens skola går vidare. Nu ger föräldraföreningen sin syn på saken. Och misstanken om en smygnedläggning finns kvar, trots försäkran om motsatsen.

Diskussionen om Järnforsens skola går vidare. Nu ger föräldraföreningen sin syn på saken. Och misstanken om en smygnedläggning finns kvar, trots försäkran om motsatsen.

Foto: Olof Carlson

Järnforsen2022-05-20 14:58

"Vi föräldrar har med förundran noterat det minskade elevunderlaget och blivit uppmärksammade på att ett antal föräldrar till barn som velat börja i Järnforsen blivit uppmanade att söka sig till andra skolor, främst Målilla" skriver föräldraföreningen i ett pressmeddelande, där föreningen ger sin syn.

De senaste dagarna har Järnforsen Skola hamnat rejält i blickfånget, när oron för en nedläggning flammat upp. 

"Vi har dock svårt att se något annat än att det är en form av smygnedläggning" skriver föreningen vidare och pekar på "genom en underlåtelse att agera för ett ökat elevunderlag, uppmana föräldrar att söka andra skolor, genom att poängtera skolans litenhet och genom att ändra hänvisningsskola utan att konsultera berörda parter, och som tagits på ett föråldrat och inaktuellt underlag".

Föräldrarna i föreningen hyser dock stort förtroende för skolans rektor, Lotta Söderling, som de tycker gör ett bra jobb. Men samtidigt pekar de på att det inte bara är hon som har ansvaret för skolans framtid. Förvaltningen får kritik för att ha agerat passivt och fyrkantigt i den här frågan.

För att få svar på frågorna har föräldraföreningen vänt sig till politiken, som har det yttersta ansvaret för verksamheten. Och nu vill de ha svar på sina frågor. Vad är det som gäller egentligen? I grund och botten finns ett politiskt beslut om "Framtidens skola" och enligt det ska alla de mindre skolorna vara kvar.

– Det finns varken politiska beslut eller någon diskussion om att stänga Järnforsens skola. 

Barn- och utbildningschefen Martin Snickars säger bestämt ifrån. En nedläggning är inte aktuell. 

– Men jag förstår att det finns en oro i Järnforsen, det har det gjort till och från under många år, säger han.

Den utlösande faktorn den här gången, tror han är beslutet att bussa eleverna till Målilla två dagar i veckan. Ett beslut som tvingats fram av läroplanen, enligt Snickars.

– Enligt läroplanen ska eleverna få ett bättre socialt sammanhang, säger han. Något som är svårt att leva upp till när skolan är för liten.

Det som möjligen kan ha gått snett här, är informationen till föräldrarna.

– Det är något vi får ta till oss, säger Martin Snickars, som berättar att rektorn kommer att bjuda in till ett informationsmöte nu i slutet på terminen, för att föräldrarna ska få tillfälle att ställa sina frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om