Ladan gick inte att rädda – men djuren klarade sig

Sven Karlsson möttes av en lantbrukares värsta mardröm när han såg höladan övertänd, precis intill byggnaden där 400 kor befann sig. Efter en lång kamp mot branden säger han att de trots allt haft tur i oturen.

"När jag kom var halmen i ena änden övertänd och det brann i gavlarna och väggarna. Det måste ha gått fort", säger lantbrukaren Sven Karlsson.

"När jag kom var halmen i ena änden övertänd och det brann i gavlarna och väggarna. Det måste ha gått fort", säger lantbrukaren Sven Karlsson.

Foto: Johannes Widergren

Järnforsen2023-04-10 17:00

Larmet kom strax efter lunchtid på lördagen och när lantbrukaren Sven Karlsson kom ner till ladan vid gården i Fröreda, utanför Järnforsen, var den redan övertänd

– Folk på andra sidan sjön hade sett röken och ringt brandkåren. När jag kom var halmen i ena änden övertänd och det brann i gavlarna och väggarna. Det måste ha gått fort, säger Sven till Vimmerby Tidning. 

undefined
Fortfarande ligger halm och pyr på åkern bredvid ladan, i sällskap av en vattenspridare. Enligt Sven Karlsson uppgår de ekonomiska skadorna efter branden till mellan 4 och 5 miljoner kronor.

Ladan var packad upp till taket med hö, ensilage och ved. På gården bor cirka 700 kor och de närmsta djurstallen ligger bara ett fåtal meter från ladan. Branden kopplade greppet om byggnaden och innan brandbilarna kom var läget oroligt. 

– Jag hade inget vatten men visste att det var larmat, så jag började plocka ut traktorer och maskiner som jag kunde rädda. Min fru började flytta djuren in mot väggen, säger Sven Karlsson.

När brandpersonalen kom var de rädda för att ladan skulle säcka ihop och ge en glödpuff in mot djurstallen men med facit i hand skadades varken människor eller djur i branden och Sven Karlsson menar att man hade en hel del tur.

– Vinden låg rätt och när vi väl fick tag i åvatten och började pumpa satte brandkåren också upp en spridare med en vattenridå mot djuren. Hade det tagit eld i den byggnaden är det jättenära till nästa byggnad och då hade elden kunnat ta den också, säger han. 

undefined
"Hade det tagit eld i den andra byggnaden är det jättenära till nästa byggnad och då hade elden kunnat ta den också", säger Sven Karlsson och menar att det var tur att inga djur eller människor kom till skada.
undefined
Det är fortfarande oklart vaför branden startade och polisens tekniker kommer att undersöka platsen. Man har rubricerat årendet som ordbrand eftersom man inte kunnat utesluta att branden startats av en okänd person.

Halmen som togs ur ladan för att minska spridningsrisken ligger fortfarande och pyr på åkern bredvid och en vattenspridare har satts upp för att håll glöden i schack. Sven Karlsson uppskattar marknadsvärdet på halmen till en halv miljon kronor.

– Sen har vi ju byggnaden i sig, den har ett värde på kanske två miljoner. Vi hade också en solcellsanläggning värd en miljon. Det är sammanlagt 4-5 miljoner som gått förlorade här, säger han. 

undefined
När Sven Karlsson kom ner till ladan var den redan övertänd.
undefined
Varken djur eller människor kom till skada i samband med branden.

Som mest var 30 brandmän från sex stationer involverade i släckningsarbetet och efter över ett dygns kamp mot branden lämnade de gården på söndagseftermiddagen. När allt kommer omkring är Sven Karlsson glad för att det inte blev värre.

– Djuren var väldigt lugna och fina faktiskt och även om det är lustigt, känner jag mig ganska god till sinnet nu. Jag är så saligt glad att det var just den byggnaden som brann och inte den andra. Det är mycket pengar men det går att ersätta och påverkar egentligen inte driften. Vi får ett nytt lass halm imorgon, säger han. 

Sven Karlsson är delägare i företaget som driver lantbruket.
Sven Karlsson är delägare i företaget som driver lantbruket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!