"Vi får titta på möjligheterna att skapa en friskola"

På måndagskvällen togs beslutet att lägga ner skolan i Järnforsen. Men bara några timmar efter beskedet vaknade tankarna på att skapa en friskola i stället.

Niclas Mobelius (KD) får något fjärrskådande i blicken när han funderar på möjligheterna att skapa en friskola i Järnforsen. "För en skola måste det finnas om vi ska få barnfamiljer att flytta hit" säger han.

Niclas Mobelius (KD) får något fjärrskådande i blicken när han funderar på möjligheterna att skapa en friskola i Järnforsen. "För en skola måste det finnas om vi ska få barnfamiljer att flytta hit" säger han.

Foto: Olof Carlson

Järnforsen2023-06-21 05:00

Fullmäktigeledamoten Niclas Mobelius (KD) kämpade in i det sista för att rädda skolan. Men han är mer taggad än bedrövad över nedläggningsbeslutet.

– Först måste jag smälta det hela och ladda om, säger han. Men sedan får vi börja titta på möjligheterna att skapa en friskola. Kan de i Virserum, så kan vi.

Så att kasta några yxor i Vensjön vill han inte. Tvärtom, så litar han på "Järnforsenandan". 

– Så jag kommer att kalla Järnforsenborna till ett möte, för att diskutera och se vad vi kan göra, säger han.

"Ska vi få något får vi fixa det själva" sa samhällsföreningens ordförande Ann-Charlotte Cederberg, som tidigare i några få ord sammanfattat vad järnforsenandan betyder.

– Vi får ta en diskussion om hur vi ska gå vidare, säger Mobelius, som inte är redo att acceptera nedläggningen förrän allt annat är prövat. När vi har kört i väggen.

– Det måste finnas en väg som är framkomlig.

undefined
Kanske går det att ta igen på gungorna vad man förlorat på skolkarusellen. På ett sätt satte kommunfullmäktige punkt för en långdragen debatt genom nedläggningsbeslutet. Men Niclas Mobelius (KD) vägrar kasta yxan i sjön.

Men han ser ändå ljust på möjligheten att "öppna eget" och starta en friskola. Det finns förutsättningar att gör det, anser han.

– Om inte kommunen sätter käppar i hjulet och motarbetar oss, säger han.

Debatten i fullmäktige upplevde han i mångt och mycket som att slåss med väderkvarnar.

– Och det kan man ju inte hålla på med hur länge som helst, säger han, nu måste vi ta det här ett steg längre.

Och då kan en friskola vara ett alternativ. För en skola måste finnas på orten, anser han, annars finns det ingen möjlighet att skapa inflyttning till Järnforsen. Redan den här debatten har ställt till med skada, anser Mobelius.

– Jag vet flera barnfamiljer som flyttat härifrån, säger han, bland annat till Nye, Kvillsfors och Sävsjö. De har till och med bytt län.

Han har också grottat ner sig i den ekonomiska konsekvenserna av skolnedläggningen, och kommit fram till att det är en ren förlustaffär för kommunen, om utflyttningen fortsätter. Med tanke på skatteinkomster, statsbidrag och annat.

– Då har jag ändå inte räknat med kostnaderna för skolskjuts, säger han.

När friskolan startade i Virserum för ett antal år sedan, var Niclas Mobelius lite tveksam till satsningen. 

– Det kan jag erkänna utan vidare, säger han, men det visar sig att den visar väl så goda resultat som någon kommunal skola. Prolympia är en bra skola.

undefined
Järnforsens skola stängs till hösten. Men redan nu väcks tanken på att starta en friskola i stället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!