"De röd-gröna är bra förare men har fel karta"

Dåliga siffror för en del av vården i Kalmar län bekymrar Anders Andersson (KD). Han säger sig se sprickorna i majoritetens fasad och har därför bestämt sig för att kandidera ännu en gång i landstingsvalet.

Anders Andersson pratar politik hemma i trädgården. Inför valet i september satsar han både på landstinget och kommunfullmäktige.

Anders Andersson pratar politik hemma i trädgården. Inför valet i september satsar han både på landstinget och kommunfullmäktige.

Foto: Charlotte Madestam

Järnforsen2018-07-03 17:00

– Socialstyrelsens "öppna jämförelser 2017" visar exempelvis att Kalmar län ligger sämst till i riket när det gäller dödligheten efter stroke, och näst sämst av 20 landsting när det gäller dödligheten efter hjärtinfarkt. Av tradition har Kristdemokraterna alltid haft sjukfrågorna högt på agendan och jag känner mig inte färdig, utan vill vara med och kämpa för bättre och tryggare vård ännu en mandatperiod om väljarna vill, säger Anders Andersson när vi träffas över en kopp kaffe hemma i hans trädgård.

Han har gjort det till en vana att träffa media så här i Almedalsveckan. På fredag står KD i fokus och Andersson är på väg till Gotland, men först ägnar han lite tid åt politiken på hemmaplan.

– Av erfarenhet vet jag att KD gör bättre landstingsresultat i Kalmar län och i Hultsfreds kommun blev vi största Alliansparti med 16,9 procent, med bra marginal till moderaternas 12,3. Bara Socialdemokraterna var större. Det kan tyckas som en sagovärld när man hör dagens opinionssiffror, men det sporrar mig bara ännu mer.

Personligen slår han ett slag för att landstinget ska få en sjuksköterska som ledare och syftar förstås på Gudrun Brunegård från Vimmerby, som är nummer ett på KD-listan före honom själv. Genom sitt jobb menar Andersson att hon besitter den bästa kunskapen och är rätt rustad för att ta tag i vårdens utmaningar.

– En fråga jag vill driva är återinförandet av kömiljarden, som Alliansen införde och som ledde till att vårdköerna kortades. Jag har ägnat mig åt att sammanställa länets siffror. I januari 2015, efter åtta år av Alliansstyre, var det 313 personer som fått remiss och som väntat mer än tre månader på att få träffa specialistläkare. Tre år senare, när den röd-gröna majoriteten tagit bort kömiljarden av prestige, var siffran uppe i 1 263 personer.

Andra viktiga frågor, enligt Andersson, är att växla från hyrbolag till egen personal, han vill att Kalmar län ska få del av en ambulanshelikopter, han vill se en äldreboendegaranti så alla äldre som känner behov av att flytta till ett äldreboende garanteras en plats och han vill att hälsocentralerna i Hultsfred, Mörlunda och Virserum behålls och utvecklas.

– KD har fyra mandat i landstinget i dag och jag är beredd att bidra till att vi får en ny ledning. De röd-gröna är bra förare men har fel karta. De kommer inte rätt.

Valet 2018

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!