Batterier i skogen upprör - en miljöfara om de läcker

"Vi får skicka ut ÖSK att plocka upp dem". Sophia Berggren på Miljö- och byggnadskontoret i Hultsfred-Vimmerby befarar att de dumpade batterierna kan bli en miljöfara.

Järnforsen2021-08-05 10:00

– Får de ligga länge, kan de börja läcka, och det är mycket tungmetaller som kan komma ut i naturen, i marken och i vattnet.

Speciellt som det rinner en liten bäck alldeles intill.

– Men ÖSK brukar vara snabba att städa när vi säger till, säger Sophia Berggren, så det hinner nog inte bli så farligt.

Det var en svampplockande privatperson som gjorde fyndet på en liten skogsbilväg vid Klövdala strax utanför Järnforsen och slog larm om den här nedskräpningen.

Det är en försvarlig hög med gamla ficklampsbatterier och några förbrukade laddbara verktygsbatterier som hamnat i skogen. Några ihoptorkade målarpytsar ligger strax intill

– Det känns riktigt onödigt att slänga batterier i skogen, tycker Sophia Berggren, de flesta har väl en batterilåda i sin egen soptunna.

Dessutom finns det ju batteriboxar vid många återvinningsstationer. Och lite större batterier kan lämnas på Kejsarkullen.

– Det är gratis för privatpersoner, säger Sophia Berggren.

Som inspektör på Miljö- och byggnadskontoret har hon uppfattningen att nedskräpningen i skogen håller sig på en ganska låg, men stabil nivå. Det händer nu och då att det kommer in anmälningar.

Däremot när det gäller nedskräpning på återvinningsstationerna ser hon en minskning av antalet anmälningar.

– Det betyder nog inte att nedskräpningen har minskat, säger hon, det handlar nog mer om att invånarna tröttnat på att anmäla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!