"Jag kan inte komma pÄ nÄgonting jag gjort för att bli sÄ populÀr"

Alltsedan mitten av 1940-talet har det skrivits spaltkilometrar om Astrid Lindgren. HÀr ska skrivas Ànnu nÄgra decimeter. Inte utan att man undrade vad i all vÀrldens dar man skulle frÄga henne, nÀr man klev in genom dörren pÄ vilken det stÄr A. Lindgren.

Foto: Fotograf saknas!

Intervjuer med Astrid2003-01-21 10:56


Man kan förstÄs intala sig att det inte finns nÄgot nytt att hÀmta hos en mÀnniska som intervjuats tusen och Äter tusen gÄnger. Intervjuats om allt. Om senaste filmen, om hur hon kom pÄ Pippi, om vad hon gör med alla sina pengar, om vad hon tycker om burhöns/skinheads, om det blir nÄgon ny bok. Ja, ni vet. Ni har förmodligen lÀst.
Blir det nÄgon ny bok, förresten?
Nej. Icke sa Nicke. Bokskrivandets tider Àr förbi. MÀnskligheten fÄr törsta bÀst den vill efter en ny Emil eller en fortsÀttning pÄ Bröderna LejonhjÀrta.
"Den fÄr du skriva sjÀlv i sÄ fall" brukar hon milt föreslÄ, om nÄgon envisas.
En förlorad syn, som inte lÀngre Àr att göra sÀrdeles mycket Ät, och det vi brukar kalla Älderns rÀtt har satt ovillkorligen stopp för det dÀr.
Finns det nÄgon bok som aldrig blev skriven?
- Nej, jag har nog skrivit allt. Och skulle det ha funnits nÄgon oskriven bok inne i huvudet har jag i sÄ fall glömt bort den vid det hÀr laget, sÀger hon och tar sig Ät pannan.
Hon brukar hÀvda att hon Àr lite galen, numera. Blind, döv och galen, i bÀsta sjÀlvdistanshumor. NÀr hon ideligen utses till den bÀsta, populÀraste och Ärets svensk och allt vad det nu kan vara en kÀnd person som Astrid Lindgren kan utses till, brukar hon undra vad hon gjort för att förtjÀna detta.
I hennes, förmodligen alldeles Àrliga, förundran ligger en tydlig protest.
- Jag kan inte komma pÄ nÄgonting jag gjort för att bli sÄ populÀr.
NÄgon tillskrev henne större makt Àn Clinton och Jeltsin. NÀr Astrid talar lyssnar vÀrlden.
- Ha! Vad har stackars Clinton gjort för att drabbas av ett sÄdant öde?

"Den dÀr som fÄr pris"
Den enorma uppmÀrksamheten kring hennes person har aldrig blÄst upp hennes ego. Mitt i den nÀrgÄngna nyfikenheten frÄn frÀmmande mÀnniskor, mitt i den massmediala jakten (i all vÀnlighet, men dock), mitt i denna utsatthet som bara offentligheten skapar, har hon gjort sig ett eget rum av integritet.
Berömmelsens nackdelar sÀger hon att hon inte sÀrskilt gÄr omkring och funderar pÄ och fördelen med att vara denna berömda Astrid Lindgren har ju ÀndÄ fört med sig "den goda saken att hon blivit ganska förmögen".
Hon talar om henne, "den dÀr som fÄr pris", som om det handlade om nÄgon annan. Det Àr konsten i sjÀlvförsvar, det.
Vi har vant oss vid att hon svarar kvickt och drÀpande pÄ frÄgor och det Àr först efterÄt man inser att hon inte bara Àr vÀrldsmÀstare i att leverera svar med knorr. Hon kan konsten att gÄ runt, ocksÄ.
Dit hon inte vill slÀppa vem som helst finns inga nycklar.

Ha, ha!
VÀnligt och avvÀpnande, kristallklar och med den goda berÀttarens förmÄga att krydda minnesdetaljer med dofter, smak och fÀrg, öppnar hon grinden pÄ vid gavel in i barndomen. DÀr har vi tilltrÀde.
Annars kan hon vara rejÀlt listig. Och det fÄr man vÀl unna henne. HÀver man ur sig frÄgan var hon kan tÀnkas fira sin 90-Ärsdag, av rÀdsla att det vore snudd pÄ tjÀnstefel att inte ens försöka fÄ det ur henne, svarar hon med ett kÀrnfullt:
- Ha, ha!
SÄ var det med den saken. Astrid Lindgren Àr inte ens sÀrskilt intresserad av att fylla jÀmna Är. DÄ skruvas stÄhejet upp nÄgra snÀpp och det kan vara lite ledsamt för en mÀnniska som redan i förvÀg vill vara ifred.
Men mÄste det ÀndÄ inte vara underbart att vara sÄ Àlskad av sÄ mÄnga, att mötas av vÀrme och tacksamhet var man visar sig?
- JodÄ, men ibland blir man lite less.
Dottern Karin Nyman, som tvÄ eftermiddagar i veckan hjÀlper mor att öppna posten, berÀttar hur det kan vara att kÀnna kÀrleksmÀttnad.
NÀr Astrid skulle fylla 80 kom en postsÀck i veckan med brev.
- Det var underbara brev, gripande och helt otroliga. Och vi lÀste och lÀste och till slut orkade man inte mer. Ens kapacitet tar slut, man kan inte ta emot mer kÀrlek och det Àr en förfÀrande insikt.

Fick uppleva NĂ€s
Karin Nyman har mÀrkvÀrdigt vÀl sluppit kÀndisskapets biverkningar. Hon, som skapade historia genom att be mamma berÀtta om Pippi LÄngstrump, har aldrig upplevt det som sÀrskilt konstigt eller besvÀrande att vara barn till Astrid Lindgren.
Pressen har lÄtit henne vara, men man kan förnimma nÄgot av förskrÀckelse nÀr vi talar om hur det skulle ha varit att vara kÀndisbarn av hennes kaliber idag.
- Betydligt jobbigare, fÄr man nog anta.
MÄnga avundas den aldrig falskt klingande idyllen i Bullerbyn, som var syskonen Ericssons egen barndom i NÀs. Kan Karin kÀnna sting av denna avundsjuka, hon ocksÄ?
- Jag har ju pÄ ett mycket direkt vis Äkt snÄlskjuts under alla mina hÀrliga somrar pÄ NÀs. DÀr var jag plötsligt nÄgon annan, inte lÀngre anonym, men pÄ ett mycket positivt sÀtt och jag Àr oerhört glad över att jag fÄtt uppleva det.
Skillnaden mellan Vasastan och NÀs var förstÄs stor. Den lantliga uppvÀxt som sÄ starkt format Astrid Lindgren har gÄtt i generna i Ärhundraden. Hennes egna barn Àr första generationen som vuxit upp i storsta?n.

Smak av vÀrlden
Karin var sju Är nÀr familjen Lindgren flyttade till vÄningen pÄ Dalagatan 46 hösten 1941. HÀr bor Astrid kvar och det sitter inbodd hemtrivsel i vÀggarna. Ett vardagsrum dÀr det Àr skönt att sitta, dÀr inredningen Àr ljus och luftig och enkelt trivsam, en liten matsal med runt bord dÀr Astrid far med nÀven i jakt pÄ nÄgot av det vÀrsta hon vet - smulor - och ett arbetsrum med skrivbordet vid fönstret dÀr man ser ut över Vasaparken. Det var h À r hon skrev alltsammans. Allt det som började som pÄhitt och idéer.
- Och sen var det bara att hÄlla pÄ tills det var fullbordat.
(SÄ finns det förstÄs ytterligare nÄgra rum i vÄningen, men det förstÄr vÀl vem som helst.)
HÀr skedde det, i Stockholm. Inte i Vimmerby. Varför blev det aldrig mera Vimmerby?
- Jag fick ju smak pÄ storstan och yrkeslivet. Vimmerby, vad skulle jag ha gjort dÀr? NÀ, nu hade jag ju en gÄng kommit ut i vÀrlden.
Kanske var det i avstÄndet till Vimmerby kÀnslan för det smÄlÀndska fick nÀring? Som svensken som blir hemlandsfantast utomlands?
- Det primÀra för mig har alltid varit NÀs och lantlivet dÀr. NÀs mera Àn Vimmerby.

Bred smak
NÀs var basen, tryggheten. Och Àr pÄ sÀtt och vis sÄ fortfarande, trots att besöken inte blir sÄ mÄnga hon kanske skulle önska. Men det Àr en stor fröjd att ha barndomshemmet kvar. Och huset dÀr hon tillbringade sina första Är har successivt ÄterstÀllts till det gamla, igenkÀnnbara.
I böckerna hon skrivit Àr smÄstaden Vimmerby, skÀrgÄrdslivet, somrarna i Furusund, det lantliga NÀs och storstaden Stockholm. Med mÀsterlig förmÄga att insupa, att plocka detaljer och berÀttelser som vore de Àpplen och sedan lagra dem utan att de fÄr en enda flÀck i skalet, har det funnits ett enormt flöde av uppslag.
Hon har Ätskilliga gÄnger sagt att hon "bara schkriiver", att hon gör det för att stilla det inombords boktörstande barnet och inte för nÄgon annan.
Det anmÀrkningsvÀrda Àr att detta barn mÄtte ha en otroligt bred smak. Astrid Lindgren har skrivit goda och nytÀnkande barnböcker inom olika genrer.
Har hÀmtat det uppsluppna, fantasierna, sagorna, Àventyren, humorn men ocksÄ sorgen och vemodet ur sig sjÀlv.
Ibland pÄstÄs hon vara Lisa i Bullerbyn. Ibland Pippi. Hur Àr det?
- Jag har hÀmtat allt frÄn mig, men Emil Àr kanske enklast att identifiera sig med. Emil levde det liv vi levde, och det vi hörde berÀttas av vÄr far.
Pippi har ju blivit en kvinnorörelsens förgrundsgestalt.
Starka, framgÄngsrika kvinnor sÀger ofta att de inspirerats av Pippi.
SkÀl att vara stolt, eller hur?
- Det Àr vÀl bra om det har fungerat pÄ det viset.

Opinionsbildaren Astrid
Att förpassa henne till de ofarliga sagotanternas hörn ska man noga akta sig för.
En och annan har hon retat gallfeber pÄ, ocksÄ.
Det började pÄ allvar med den satiriska sagan om Pomperipossa, som ett inlÀgg i skattedebatten. NÀr sagan publicerades 1976 var regeringen hÄrt pressad inför höstens val.
Finansminister Gunnar StrÀng, en av vÄra mest folkkÀra politiker, lockades att möta hennes saga med nedlÄtande myndighet.
Fru Lindgren skulle hÄlla sig till det hon klarade - att skriva sagor - och inte lÀgga sig i skattepolitiken.
- Gunnar StrÀng tyckte bra om mig till dess, konstaterar Astrid.
Sedan var det slut pÄ den vÀnskapen. Med sitt inlÀgg visade hon att hon kunde skrÀmmas lite, och hon vÀckte en tidigare tyst opinion.
Hon överhopades av brev frÄn en grupp mÀnniskor hon vanligen inte kommer i kontakt med.
SmÄföretagare som dignade under skattetrycket och kommit i klÀm.
Vid sidan av Pomperipossa Àr det i vÄr tids djurhÄllning hon spelat störst roll som opinionsbildare. Finns det nÄgot som vÀcker hennes ilska idag?
- Det Àr djurens situation som kan fÄ mig att ilskna till. Men det Àr ju synd att sÀga att jag gör nÄgot. Inte sÄ det stör...

LivslÄng kÀrlek
En motsÀgelsefull mÀnniska Àr hon. Sött och salt i samma bÀgare. Lik sin far?
- Ja, de sÀger det.
Far och mor Àr de mest betydelsefulla i hennes liv.
En stark mor med förstÄnd att lita pÄ barnen i fullkomlig övertygelse att de skulle klara av friheten och samtidigt lyda nÀr det gÀllde.
En far som Àlskade sin kvinna de 56 Är de fick tillsammans och som fortsatte att göra sÄ dÀrefter ocksÄ. Dessa förÀldrar, borta sedan 1960-talet, lever Ànnu pÄtagligt nÀra i Astrids liv.
Bara en vink och hon plockar fram vad de sa, hur de gjorde. BerÀttande och formulerande mÀnniskor var de bÄda tvÄ och Samuel Augusts ömsinta och öppna kÀrlek till Hanna var nÄgot för den tiden mycket ovanligt.
Astrid minns sin far vid moderns bÄr. Hur han stod lutad över henne, grÀt och höll hennes hÀnder mellan sina.
- "TÀnk sÄ mÄnge gÄnger jag smekt desse hÀnner" sa han, och grÀt.
Sista mötet mellan far och dotter var Ànnu Hanna andligen nÀrvarande, hos Samuel August. "Du barn, e sÄna mor du har hatt".
- Ja, visst har jag det! Och en sÄn far!
DÄ hade han varit Ànkling i Ätta Är och dog i Vimmerby, fullkomligt nöjd.

Med rÀtt att Äldras
Vi kommer osökt in pÄ döden av andra skÀl, ocksÄ.
Bara en dryg vecka innan har yngsta systern Ingegerd Lindström hastigt avlidit.
Ett nytt hÄl i syskonskaran, dÀr banden alltid varit tÀta, och dÀr de tre systrarna dagligen hÀlsat varandra i telefon med ett "döden, döden".
Storebror Gunnar dog redan 1974. Nu Àr det bara Stina Hergin, blomsterstina som kunde ge presentkort pÄ tio sagor till syskonen, och Astrid kvar.
Livet ger och livet tar, och för den som Àr gammal hinner det norpas en hel del.
Gammal har hon blivit, annat kan man vÀl inte vara nÀr man gÄr mot de 90. Att hon bÀr ett barn, alltid lika levande, i sjÀlen Àr en sak för sig.
Det ena utesluter inte det andra. Hon vill inte lÀngre höra talas om att hon Àr vital.
- Du, jag kÀnner mig inte det minsta vital, ska du veta, sÀger hon och spÀnner de förgÀtmigejblÄ ögonen i en pÄ ett sÀtt som sÀger "lyssna pÄ mig, för guds skull".
Kanske Àr det dags att hon fÄr rÀtten att Äldras.
Att vi inser att det gÄtt en mansÄlder frÄn den novemberdag man kunde lÀsa i Wimmerby Tidning under vÄr Ànnu anvÀnda rubrik Kyrkotidningar: "Födde: arrend. Samuel Aug.Erikssons pÄ NÀs dotter Astrid Anna Emilia."
Hon har hunnit arbeta pÄ kontor, vara hemmafru och sköta sina barn, arbeta pÄ barnboksavdelningen pÄ Rabén & Sjögren frÄn 1946 till dess att hon nÀrmade sig pensionsÄldern, skapa ett eget avsnitt i den svenska barnlitteraturen som saknar motstycke, resa hit och dit i vÀrlden och ta emot priser, tacka ja och nej till allsköns invigningar och, vecka ut och vecka in, svara pÄ frÄgor.
En vacker syn Àr hon, dÀr hon sitter i sin blommiga fÄtölj vid fönstret.
NÀr vi ska gÄ och man i ett anfall av total förlust av yrkesmÀssig objektivitet talar om att sannerligen Àr nÄgon att tycka om, sÀger hon: "Det Àr bra det. FortsÀtt med det, tycker jag."
Det tÀnker vi göra. Och det kan vara pÄ sin plats att framföra en hÀlsning.
- HĂ€lsa till Vimmerbyborna, om de minns mig.

Text:Rebecca Forsgren Malmström
Bilder: Carina Antonsson

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om