Smitta får sörjande att avstå sista farväl

Begravningsbesökare som lämnar återbud och hela begravningar som skjuts upp på obestämd framtid. Oron för coronasmitta får konsekvenser även för det sista avskedet av de avlidna, enligt begravningsbyråer.

Oro inför coronaviruset får begravningsbesökare att lämna återbud. Arkivbild.

Oro inför coronaviruset får begravningsbesökare att lämna återbud. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Värmlands län2020-03-21 06:15

De senaste dagarna har många oroliga hört av sig till Christopher Janson och hans kollegor, som driver begravningsbyråer i bland annat Arvika, Charlottenberg och Torsby i Värmland. Frågorna är många kring hur det blir nu, när coronaviruset sprids i samhället. Flera besökare har lämnat återbud och två begravningar har hittills skjutits på framtiden.

– I ett fall hade vi planerat hela begravningen, men de anhöriga känner att alla som kommer är äldre personer, de tillhör riskgrupper och har andra sjukdomar. Så det har funnits en oro kring dem, säger Christopher Janson.

Det här är något som syns på fler håll enligt Ulf Lernéus, förbundsdirektör på Svenska begravningsbyråers förbund som är en medlemsorganisation för cirka 400 begravningsbyråer. Enligt Lernéus handlar det om uppskattningsvis 100 återbud dagligen runt om i landet, som kan kopplas till virusoro.

Annorlunda annonser

– Det här blir ju en väldigt svår del för de anhöriga. När gäster som man tänkt sig ska vara med backar ur blir också de osäkra – vad är det som händer? Begravningen är ju ändå en högtid, och då blir det väldigt speciellt när människor backar ur, säger Ulf Lernéus.

Virusspridningen ger också upphov till helt nya formuleringar i dödsannonser.

– I ett antal dödsannonser skriver man nu verkligen ut att under rådande omständigheter med coronaviruset så kommer begravningen att äga rum vid ett senare tillfälle. Man skriver också att begravningen tills vidare är inställd, också det är ett helt nytt uttryck, säger Lernéus.

Han har också fått kännedom om runt 15 fall hittills där anhöriga valt att ställa in begravningen. Eftersom en kremation eller gravsättning enligt lag måste ske inom en månad efter dödsfallet, kan man i fall som dessa välja att kremera kroppen för att ha en begravningsceremoni eller minnesstund med urnan vid ett senare tillfälle. När en kropp kremerats har man ett år på sig att gravsätta urnan.

Viktigt med avsked

Christopher Janson är övertygad om att vi kommer att se många fler framskjutna begravningar i coronavirusets spår. Det innebär att risken är stor för en väldig arbetsbörda för dem som hanterar begravningar framöver, när läget lugnat ned sig och anhöriga vill hålla ceremonin.

– Den kön kommer att bli enorm om det här ska fortsätta. Vi kommer få ett högtryck som kommer att ställa höga krav på oss och Svenska kyrkan att tillhandahålla präster, lokaler och så vidare, säger han.

– Från begravningsbyråernas håll försöker man dock trycka på vikten av att anhöriga ser till att ett sista farväl ändå blir av.

– Vi tycker ju att det är viktigt i livet att säga hej då när vi skiljs åt. Det är ingen större skillnad när någon har gått bort, det har en viktig betydelse att man får ta ett avsked, säger Ulf Lernéus.

Fakta: Regler vid dödsfall

Det finns regler för hur snabbt efter ett dödsfall kremering eller gravsättning ska ske. I Sverige gäller att kroppen ska kremeras eller gravsättas inom en månad efter det att personen dött.

Om det av någon anledning inte är möjligt att ordna med gravsättning inom en månad kan till exempel anhöriga eller närstående ansöka om anstånd hos Skatteverket.

Man kan få rätt till anstånd om det exempelvis finns oenighet bland de anhöriga om kremering ska ske eller om någon anhörig inte kan ordna med gravsättningen i tid på grund av sjukdom.

Efter en kremation ska urnan gravsättas inom ett år.

Källor: Skatteverket, Begravningsbyrån Farväl

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!