Tandläkare misskötte sig – får fortsätta

En tandläkare i Skåne drog ut tänder, gjorde rotfyllnader och satte in olika typer av tandimplantat utan att ha undersökt patienterna ordentligt.

En tandläkare i Skåne får tre års prövotid efter att ha misskött sig vid sammanlagt tio tillfällen mellan 2017 och 2020.

En tandläkare i Skåne får tre års prövotid efter att ha misskött sig vid sammanlagt tio tillfällen mellan 2017 och 2020.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vård2022-07-11 03:47

Implantaten var dessutom felkonstruerade och flera gick göras om.

Misstagen ansågs vara så allvarliga att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter en utredning bedömde att tandläkaren borde bli av med sin legitimation, men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som är den myndighet som fattar sådana beslut, väljer att i stället ge tandläkaren tre års prövotid, rapporterar Sydsvenskan. Under den tiden måste tandläkaren ”inhämta den kunskap och förmåga som krävs för att självständigt kunna arbeta som tandläkare på ett patientsäkert sätt”, skriver ansvarsnämnden.

Tandläkaren anmäldes till Ivo 2019 av sin dåvarande arbetsgivare Folktandvården efter en internutredning. Ivo drar slutsatsen att tandläkaren misskötte sig vid totalt tio tillfällen mellan 2017 och 2020. En av händelserna, då tandläkaren slipade bort stora delar av en patients tänder utan motivering, lex Maria-anmäldes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!