Oklarheter kring löftena till barnmorskor

En barnmorska per födande kvinna – det Ă€r en av Ă„tgĂ€rderna som Region Stockholm nu hoppas ska lösa förlossningskrisen. Men enligt VĂ„rdförbundet finns fortfarande frĂ„getecken om hur det ska gĂ„ till i praktiken.

Nicole Silverstolpe, förlossningssamordnare i Region Stockholm, sÀger sig förstÄ barnmorskornas osÀkerhet. Arkivbild.

Nicole Silverstolpe, förlossningssamordnare i Region Stockholm, sÀger sig förstÄ barnmorskornas osÀkerhet. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

VĂ„rd2021-11-04 21:07

Efter larm om dÄliga arbetsförhÄllanden och barnmorskor som flyr förlossningsvÄrden presenterade Region Stockholm en överenskommelse med sjukhusledningarna och regionledningen pÄ onsdagen. Bland ÄtgÀrderna fanns mÄlet en barnmorska per födande kvinna och en översyn av scheman.

Emma Jonsson, ordförande för VÄrdförbundet i Stockholm, tycker att det Àr bra att regionen vÄgar ta ett beslut om en barnmorska per födande kvinna, men ser ocksÄ frÄgetecken.

– Det som Ă€r risken Ă€r att det blir för fluffigt och att man ser det som en ambition, men inte gör konkreta Ă„tgĂ€rder av det. DĂ„ kommer det ju att falla platt, sĂ€ger hon.

Vill se tidsplan

Hon saknar framför allt en tidsplan och en konkret beskrivning av vad som ska göras och vilka resurser som ska tillföras.

– Regionen behöver ocksĂ„ presentera hur de tĂ€nker ta itu med det akuta och lösa situationen som Ă€r hĂ€r och nu, i vĂ€ntan pĂ„ att de hĂ€r Ă„tgĂ€rderna implementeras.

ÅtgĂ€rden om en barnmorska per födande kvinna var ett av kraven frĂ„n VĂ„rdförbundet, eftersom det enligt forskning bland annat minskar risken för komplikationer och bidrar till en bĂ€ttre förlossningsupplevelse, sĂ€ger Emma Jonsson.

– I dag har en barnmorska kanske tvĂ„ eller till och med tre personer i förlossningsarbete med vĂ€rkar och har inte möjlighet att stanna kvar inne pĂ„ rummet i den mĂ„n som man behöver.

Behöver anstÀlla fler

Emma Jonsson tror att ÄtgÀrden pÄ lÄng sikt skulle kunna locka tillbaka barnmorskor till förlossningsvÄrden, men för att det ska fungera rent praktiskt mÄste fler anstÀllas. Dessutom behöver man nÄ ut till dem som i dag Àr pÄ vÀg bort frÄn yrket.

Hon hade dĂ€rför önskat mer konkreta besked om hur arbetsbelastningen ska minska och hur man ska fĂ„ in Ă„tgĂ€rder som schemalagd ​ÄterhĂ€mtning, kunskapsutveckling och friskvĂ„rd i barnmorskornas arbete.

Regionens förlossningssamordnare Nicole Silverstolpe sÀger att hon förstÄr osÀkerheten.

– Jag vill lugna personal och Ă€ven blivande mammor med att vi verkligen vill lösa det hĂ€r. Vi förstĂ„r verkligen att det i grunden finns ett problem med arbetsmiljön som mĂ„ste hanteras.

Samordnaren betonar samtidigt att det inte finns nÄgra enkla lösningar. FörÀndring kommer att ta tid. Enligt henne behövs det ett brett grepp för att förbÀttra arbetsmiljön, fÄ befintliga barnmorskor att stanna och uppsagda att komma tillbaka.

– Vi behöver förĂ€ndra arbetsuppgifter. Det Ă€r ju ont om barnmorskor och sjuksköterskor generellt och dĂ„ mĂ„ste man se vilka arbetsuppgifter vi kan plocka bort. Det Ă€r ett jobb som görs bĂ€st ute nĂ€ra patienterna, det Ă€r dĂ€r man vet vad som kommer att passa pĂ„ den specifika kliniken, sĂ€ger hon.

"Behövs fler barnmorskor"

Enligt Nicole Silverstolpe kommer det att krÀvas fler barnmorskor pÄ avdelningarna för att uppnÄ en barnmorska per födande kvinna.

– Arbetsmiljön mĂ„ste förbĂ€ttras och trĂ€ngseln minska. De som Ă€r pĂ„ förlossningen ska vara dĂ€r för att föda och barnmorskorna ska kunna Ă€gna sig Ă„t just det. Att skapa lugn Ă€r delvis en organisatorisk frĂ„ga, men dĂ€r vi stĂ„r i dag, Ă€r jag övertygad om att det behövs fler barnmorskor.

Nicole Silverstolpe förklarar att arbetet med en handlingsplan har pÄbörjats men att det Àr "jÀttemÄnga delar".

– En handlingsplan med en viljeriktning och ett upplĂ€gg med vem som gör vad borde vi ha pĂ„ plats om nĂ„gra veckor.

TT: Hur ska ni göra för att fÄ tillbaka barnmorskor som sagt upp sig?

– Jag tror att det krĂ€vs att vĂ„ra förslag Ă€r sĂ„ konkreta sĂ„ att man förstĂ„r hur det ska göras och att de sjĂ€lva tror pĂ„ att det kommer leda till en förĂ€ndring. Det Ă€r vĂ€ldigt kompetenta medarbetare som kommer att göra sin egen bedömning om det hĂ„ller.

Fakta: ÅtgĂ€rderna som tagits fram

Ett arbete för att nÄ en barnmorska per födande kvinna.

Se över schema och arbetstidsförlÀggning.

Möjliggör rotationstjÀnstgöring.

Möjligheter att anvÀnda lÀkarinsatser pÄ olika sÀtt.

Arbeta med flöden och i mindre grupper för att anvÀnda kompetensen sÄ optimalt som möjligt.

Vid behov bedöma om det krÀvs förstÀrkning av administrativa uppgifter, stÀdning och andra stödfunktioner.

KĂ€lla: Region Stockholm

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!