Många söker vård för svampförgiftning

Varje år får många svenskar söka vård efter att de förväxlat matsvamp med giftiga svampar. Peter Hultén är svampexpert på Giftinformationscentralen och han uppmanar till försiktighet.
–Toppig giftspindling är allmänt förekommande och det finns sannolikt gott om den i år. Det är många som har sett den.

Den röda flugsvampen känner nog de flesta igen. Men det finns andra giftiga svamparter som är lätta att blanda ihop med matsvampar. Arkivbild.

Den röda flugsvampen känner nog de flesta igen. Men det finns andra giftiga svamparter som är lätta att blanda ihop med matsvampar. Arkivbild.

Foto: Petra Lindell/TT

Vård2022-08-17 19:23

Den svampsorten trivs i samma terräng som vissa typer av matsvampar.

– Det vanliga är att man tror att man plockat trattkantareller. De svamparna är egentligen inte lika, men de växer i samma omgivning.

Giftet i toppig giftspindling kan ge allvarliga skador på njurarna.

– Det finns egentligen ingen behandling.

Många utlandsfödda blir sjuka

Under förra årets svampsäsong fick Giftinformationscentralen 1 423 frågor om svamp. Hela förra året sökte 54 personer specialistvård efter svampförgiftningar, enligt Socialstyrelsen.

Dödsfall kopplade till svampförgiftning sker bara någon gång vart tionde år, enligt Peter Hultén. Antalet förgiftningar brukar kunna kopplas till den generella svamptillgången.

– I år verkar den vara väldigt varierande runt om i hela landet.

Peter Hultén berättar att det är vanligt att personer som kommer från andra länder råkar ut för allvarliga svampförgiftningar.

– När man har svampar i sina egna hemländer som påminner om och liknar svamparna som finns här i Sverige så kan det bli så.

Vit och lömsk flugsvamp är två giftiga svamparter som finns i svenska skogar och kan orsaka leverskador. Symptomen efter sådana förgiftningar märks först flera timmar efter att svampen ätits upp, enligt Hultén.

– Man får väldigt ont i magen och framförallt vattentunna sprutande diarréer.

Använd en ny svampbok

Under svampsäsongen brukar Giftinformationscentralen ta emot 300–500 samtal i månaden. Det vanligaste är att folk ställer frågor sedan barn fått i sig en liten mängd svamp.

– Det är väldigt liten risk att bli allvarligt förgiftad när man är barn och smakar på svampar. Då krävs ofta man äter en måltid, en större mängd.

Peter Hultén rekommenderar att den som ska ut i svampskogen går en kurs och tar med sig en uppdaterad svampbok i skogen.

– I äldre svampböcker kan det stå fel information.

Fakta: Så många sökte vård för svampförgiftningar

Antalet patienter som vårdats för svampförgiftningar inom specialiserad öppenvård (exempelvis akutmottagningar) och inom slutenvården.

2015: 41

2016: 43

2017: 61

2018: 41

2019: 77

2020: 56

2021: 54

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!